Videospeler inladen...

Witte rook in Ninove: Coalitie van Open VLD en S.A.M.E.N. met steun van N-VA-lijsttrekker, Forza Ninove valt uit de boot

In Ninove is er dan toch eindelijk een coalitie gevormd: Open VLD en S.A.M.E.N. gaan samen met de steun van N-VA-lijsttrekker Joost Arents besturen. Dat bevestigt Arents aan VRT NWS. En zo valt Forza Ninove, de partij die een monsterscore van 40 procent haalde bij de lokale verkiezingen, uit de boot.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober haalde Forza Ninove, de partij van Guy D'haeseleer, een monsterscore van 40 procent. De partij had nipt twee zetels te kort voor een absolute meerderheid. En dus moest D'haeseleer op zoek naar iemand die mee met hem wilde besturen. Maar de andere partijen weigerden mee te werken. De N-VA, die op 14 oktober zwaar verlies  leed, besliste dan weer om in de oppositie te gaan. 

Maar een van de twee N-VA-verkozenen, Joost Arents, stapt nu toch in een coalitie, samen met Open VLD en S.A.M.E.N. "Ik kan bevestigen dat er een coalitieakkoord gesloten is", laat Arents aan onze redactie weten. "Noch Forza, noch Open VLD slaagde erin om een coalitie op de been te brengen. Ik heb gewacht en gewacht, maar op een bepaald moment heb ik beslist om mijn N-VA-petje af te zetten en mijn eigen petje op te zetten. Ik wilde Ninove absoluut niet in onbestuurbaarheid dwingen."

Ik wilde Ninove absoluut niet in onbestuurbaarheid dwingen

Joost Arents - N-VA-lijsttrekker

In totaal hebben S.A.M.E.N., Open VLD en de N-VA-lijsttrekker 17 zetels, een nipte meerderheid van maar 1 zetel. "Als we goed aan elkaar hangen, moet dat lukken. Ik heb er alle geloof in dat we zes jaar goed zullen besturen." Open VLD zal de burgemeester leveren, Arents zelf wordt schepen, al is het nog niet zeker of dat voor de N-VA zal zijn. "Ik heb iets gedaan dat niet mag, een bestuurbeslissing naast mij neergelegd. Ik weet niet wat ik moet verwachten."

(Lees verder onder de grafiek.)

bekijk hier het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Open VLD: "Een onverwachte wending"

"We hadden de handdoek in de ring gegooid omdat N-VA onontbeerlijk was om een coalitie te vormen. Maar Joost Arents heeft ons nu de sleutel gegeven om te besturen", zegt Tania De Jonge van Open VLD, die opnieuw burgemeester wordt. "Het klopt dat 40 procent van de mensen voor Forza Ninove heeft gestemd, maar 60 procent heeft dat niet gedaan. En als je een meerderheid kan vormen met 17 gemeenteraadsleden, dan kan je besturen. Ik denk dat dat ook democratisch is."

N-VA Ninove verbolgen: "Niet in naam van partij, wij blijven in oppositie"

Karolien De Roose, de tweede op de N-VA-lijst reageert verbolgen bij VRT NWS. "Het nieuws komt aan als een donderslag. Maar onze lijsttrekker heeft voor zichzelf beslist om de coalitie te redden. Wij hadden steeds consequent gezegd dat we in oppositie gingen. Het was niet aan ons als grote verliezer om te gaan depanneren."

Het was niet aan ons als grote verliezer om te depanneren

Karolien De Roose - tweede verkozene voor N-VA

En wat nu met de N-VA-lijsttrekker in Ninove? "Nationaal N-VA zal zich daar ook wel over beraden. Ik vermoed dat dit niet zomaar zonder slag of stoot voorbij zal gaan. Maar het is te laat, de teerling is geworpen. Ik kan alleen benadrukken dat dit niet in naam van N-VA Ninove gebeurd is, wij blijven in oppositie."

Ik kan alleen benadrukken dat dit niet in naam van N-VA Ninove gebeurd is, wij blijven in oppositie

Karolien De Roose - tweede verkozene voor N-VA

N-VA Nationaal: "Lokale afdeling moet zich beraden over stappen"

Wordt Joost Arents uit de partij gezet? De nationale partijleiding van N-VA is karig met commentaar en verwijst door naar de lokale afdeling. "Het bestuur van de afdeling had na de verkiezingsnederlaag voor de oppositie gekozen en heeft dat recent nog bevestigd", zegt de nationale woordvoerder van N-VA, Joachim Pohlmann. "Meneer Arents gaat in tegen de beslissing van zijn bestuur. Het is nu aan de lokale afdeling om zich daarover te beraden en in voorkomend geval de nodige stappen te ondernemen."

Meest gelezen