14.000 gulle gevers van verzonnen "feel good"-verhaal hebben hun geld teruggekregen

Het was een van de meest hartverwarmende verhalen van 2017, maar uiteindelijk bleek het allemaal opgezet spel om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Nadat de met de auto in panne gevallen Kate McClure door de dakloze zwerver Johnny Bobbitt verder geholpen was met een kannetje benzine, betaald met Bobbitts laatste 20 dollar, organiseerde de jonge vrouw samen met haar vriend Mark D’Amacio een geldinzamelingsactie voor de dakloze man. Via een GoFundMe-pagina werd meer dan 400.000 dollar ingezameld. Maar al snel kwam het tot strubbelingen tussen het trio en bleek het hele verhaal verzonnen te zijn. Ze werden alledrie opgepakt en intussen hebben de gulle gevers hun geld teruggekregen.

"De drie spanden samen om een "feel good"-verhaal te creëren en te promoten om zo gulle gevers te overtuigen hun doel te bereiken. Ze zullen nu de gevolgen van hun daden moeten dragen", aldus openbaar aanklager Scott Coffina van Burlington County, in de staat New Jersey waar McClure en D’Amacio wonen, ruim een maand geleden tijdens een persconferentie.

Maar hoe zat het met de ruim 14.000 gulle gevers, die zorgden voor een ingezameld bedrag van meer dan 400.000 dollar (352.000 euro)? Volgens woordvoerder Bobby Whithorne van GoFundMe werden de gedupeerden zopas volledig vergoed, zo liet hij aan Buzzfeed News en CBS News weten.

Whithorne: "Aan alle gulle gevers die bijgedragen hebben tot het succes van deze campagne werd het gestorte bedrag volledig terugbetaald. Het is belangrijk voor degenen die doneren, te weten dat ze kunnen rekenen op volledige bescherming, mocht er iets niet pluis zijn. Op dat vlak hanteren we een erg strikt beleid. Als er fraude gepleegd wordt, of het nu binnen dan wel buiten de wereld van het internet is, het mag sowieso niet volgens de wetgeving."

"Momenteel werken we nauw samen met het gerecht om iedere dollar die door McClure en D’Amico verkeerdelijk gespendeerd werd, terug te kunnen vorderen."

Het koppel, alsook medeschuldige Bobbitt, riskeren niet alleen het geïnde bedrag te moeten terugbetalen, maar riskeren ook nog een celstraf, indien ze schuldig bevonden worden. Die straf kan oplopen tot 10 jaar cel. Het dossier wordt momenteel door de openbaar aanklager voorbereid. 

Meest gelezen