15 Indiase mijnwerkers zitten al 13 dagen vast in illegale mijnschacht

Vijftien Indiase mijnwerkers zitten al dertien dagen vast in een illegale koolmijn in de noordoostelijke deelstaat Meghalaya. Op 13 decembers overstroomden hun tunnelwegen naar de buitenwereld en kwamen ze vast te zitten in een schacht. De overlevingskansen van de kompels slinkt met de dag. Door de hevige regenval van de voorbije dagen wordt de reddingsoperatie fel bemoeilijkt.

De mijnwerkers waren op 13 december aan het werk in één van de vele illegale mijnschachten in de Indiase deelstaat Meghalaya. Mijnbouw is er in verschillende gebieden verboden omdat waterbronnen erdoor zouden worden vergiftigd. Ook de veiligheid van de arbeiders kan er door grillige weersomstandigheden niet voldoende worden gegarandeerd.

De kompels zouden een honderdtal meter diep gevangen zitten, nadat hun wegen naar boven overstroomd waren geraakt. Er is geen enkele zekerheid over hun huidige toestand. "Alleen Gods genade en een mirakel kunnen hen nog helpen", vertelde de lokale minister voor Rampenbestrijding aan Reuters.

Reddingsoperaties gefnuikt door regenval

Meer dan 80 reddingswerkers zijn momenteel ter plaatse om de mijnwerkers te bevrijden. Er zijn ook twee waterpompen geïnstalleerd om de wegen naar buiten weer vrij te maken. 

Maar de reddingspogingen blijken voorlopig tevergeefs. De pompen zijn niet krachtig genoeg om weerstand te bieden aan de blijvende regenval. "Het waterniveau in de mijnschacht is nog geen centimeter gezakt", meldt een lokale reddingsoperator. "Het is zelfs gestegen sinds het enkele dagen geleden weer begon te regenen." 

Meest gelezen