Minstens 19 doden bij protesten tegen hoge broodprijzen in Soedan

In Soedan zijn 19 mensen om het leven gekomen, onder wie twee leden van de veiligheidsdiensten tijdens protesten, dat hebben de Soedanese autoriteiten gemeld. De Soedanezen protesteerden aanvankelijk tegen de stijging van de brood- en brandstofprijzen, maar eisen ondertussen ook het ontslag van president Omar Al-Bashir. De protesten zijn ruim een week aan de gang. 

Eerder hadden de autoriteiten gemeld dat er acht doden te betreuren waren. Maar de ngo Amnesty International zei dan weer dat er 37 doden vielen tijdens de protesten. En volgens de oppositie zijn er 22 demonstranten omgekomen. Bij de protesten zijn er al meer dan 200 mensen gewond geraakt.

Economische crisis in Soedan

Waar wel eensgezindheid over bestaat, is dat er ruim een week protesten aan de gang zijn in verschillende steden, onder andere in de hoofdstad Khartoem. De Soedanezen komen op straat om te betogen tegen onder andere de verdrievoudiging van de broodprijzen en dat tijdens een algehele economische malaise in het land. Naast de sociale eisen, willen de demonstranten ook president Al-Bashir weg, die al sinds 1989 aan de macht is.  

De onrusten hebben tot het ontslag geleid van Abdarouf Grnas, hoofd van het ministerie van Volksgezondheid in de noordelijke provincie. Het is het eerste ontslag van een hoge ambtenaar, die lid is van de regerende coalitie sinds het begin van de protesten.

Meest gelezen