Videospeler inladen...

Primeur: Amerikaan Colin O'Brady steekt helemaal alleen Antarctica over

Colin O'Brady, 33 jaar, is de eerste man in de geschiedenis die Antarctica bedwongen heeft zonder enige hulp van buitenaf. Helemaal alleen had hij 54 dagen nodig om een afstand van 1.500 kilometer af te leggen. 

Een  huzarenstuk is dit wel te noemen: bij een temperatuur van om en bij de -30 graden Celsius Antarctica doorkruisen, het continent rond de zuidpool van onze planeet. O'Brady, een zeer ervaren avonturier en klimmer, legde per dag gemiddeld bijna 30 kilometer af. Alleen, op ski's en achter hem een slee met bagage erop. Zonder begeleiding, zonder hulp, zonder een team dat hem coachte.

O'Brady stak Antarctica over van kust tot kust, tot aan de Ross Ice Shelf, waar het ijs overgaat in de Zuidelijke oceaan. De tocht eiste alles van het lichaam van O'Brady: "Ik ben zo ongelofelijk vermagerd, mijn uurwerk glijdt zelfs van mijn pols, het zal vreemd zijn om mijn eigen lichaam weer te zien", schrijft hij op zijn Instagram-account.

Trouwens, de Brit Louis Rudd startte tegelijkertijd met de helse tocht, maar hij heeft enkele dagen achterstand. O'Brady rijgt de ene na de andere verbazingwekkende prestatie aan elkaar: nu dit, maar eerder al beklom hij de zeven hoogste bergen van de wereld, de zogenoemde Seven Summits.

Wat drijft een man om dit te doen? Het is voor velen een raadsel, maar een motto van Nelson Mandela inspireerde O'Brady: "It always seems impossible until it's done".    

Videospeler inladen...

Meest gelezen