Tania De Jonge

Burgemeester Ninove: "Ninovieters met positief verhaal weer aan kant van democratische partijen krijgen"

De nieuwe burgemeester van Ninove, Tania De Jonge, wil met de nieuwe coalitie van haar partij Open VLD met S.A.M.E.N., met steun van N-VA'er Joost Arents, sterk inzetten op inburgering en het wegwerken van het onveiligheidsgevoel. "We willen rekening houden met het stemgedrag van 40 procent van de Ninovieters, maar we willen hen met een positief verhaal weer aan de kant van de democratische partijen krijgen."

Er wacht de nieuwe coalitie in Ninove een hele uitdaging: met een krappe meerderheid van 17 zetels, met slechts 1 zetel op overschot, willen Open VLD, S.A.M.E.N.  en N-VA'er Joost Arents de ontevredenheid van de 40 procent Ninovieters die voor de uiterst-rechtse partij Forza Ninove stemde, ombuigen en hen met een "positief verhaal weer aan de kant van de democratische partijen krijgen". 

"De vorming van deze meerderheid is geen eenvoudige of evidente keuze, maar volgens ons wel de enige die de stad vooruit kan helpen en alle Ninovieters daarin wil betrekken en respecteren. Het wordt zeker geen wandeling door het park, maar falen is geen optie", liet de coalitie vannacht nog in een gezamenlijke mededeling weten.

"We beseffen dat een aantal inwoners ontgoocheld en zelfs boos zullen zijn, dat er tegenstand zal komen en dat we dus niet iedereen (meteen) zullen kunnen overtuigen. Toch durven we vragen om ons het voordeel van de twijfel te geven. De gemeenteraadsleden die vandaag hun nek uitsteken, vertegenwoordigen uiteindelijk ook meer dan de helft van de kiezers."

De Jonge, die opnieuw burgemeester wordt, beklemtoont dat de nieuwe coalitie rekening zal houden met die 40 procent Forza Ninove-aanhangers en zwaar zal inzetten op inburgering en het wegwerken van het onveiligheidsgevoel. "Het is belangrijk dat we de Ninovieters dichter bij elkaar brengen, we voelen ook dat er veel frustraties zijn over mensen met een migratie-achtergrond. We zullen daarom een buddyproject uitwerken waarbij mensen met een migratie-achtergrond sneller in contact komen met de Ninovieters, wat de integratie zal versterken", legt ze uit in "De ochtend" op Radio 1. Het wordt volgens haar een van de kerntaken van het nieuwe bestuur, "waar we met plezier veel energie in zullen stoppen".

"Veel respect voor de stap van Arents"

Dat de nieuwe coalitie iemand is gaan "losweken" bij de N-VA, klopt volgens De Jonge niet. "Ik heb zelf telefoon gekregen van Joost Arents met de boodschap dat hij een positief project wou voor onze stad, liefst met democratische partijen", legt ze uit. Na die "onverwachte wending" is er dan de voorbije dagen heel intensief vergaderd en is er uiteindelijk een akkoord uit de bus gekomen.  

Ze heeft naar eigen zeggen "veel respect" voor de stap van Arents, die volgens haar allesbehalve een postjespakker is, zoals Guy D'haeseleer van Forza Ninove hem verwijt. Maar of ze nu een coalitie heeft met N-VA, of met een onafhankelijke (Arents treedt toe tot de coalitie tegen de wil van zijn partij, die na de nederlaag op 14 oktober beslist had in de oppositie te gaan, red.), daar spreekt De Jonge zich niet over uit. "Ik snap dat de voorzitter van de lokale N-VA niet tevreden is, maar we moeten respect hebben voor iemand die een democratische coalitie op de been wil brengen en extremisme wil uitsluiten." 

En het mag dan al een krappe meerderheid zijn, de nieuwe burgemeester gelooft dat het ook een werkbare meerderheid is. "In het verleden is het nog al gebeurd in Ninove, en ook andere gemeenten bewijzen dat het mogelijk is. Met een sterk project waarbij alle neuzen in dezelfde richting staan, is goed besturen ook met een krappe meerderheid mogelijk." 

De burgemeester krijgt alvast via Twitter felicitaties van partijvoorzitter Gwendolyn Rutten.

Beluister het gesprek met Tania De Jonge in "De ochtend":

Videospeler inladen...

Meest gelezen