Videospeler inladen...

Protestacties in Congo tegen gedeeltelijk uitstel verkiezingen beantwoord met traangas

In de Congolese provincie Noord-Kivu hebben verschillende betogingen plaatsgevonden. De Congolezen protesteerden tegen het besluit van de kiescommissie Céni om de presidentsverkiezingen in sommige gebieden van het land uit te stellen. De alliantie rond oppositiekandidaat Martin Fayulu heeft opgeroepen om morgen een algemene staking te houden in de hele Democratische Republiek Congo. 

Honderden mensen zijn vanochtend op straat gekomen in de stad Beni (Noord-Kivu). Dat deden ze uit protest tegen het uitstel van de stembusgang in de regio, die kampt met ebola en herhaaldelijke aanvallen van rebellen. De betogers werden door de politie met traangas uiteengedreven.

Ook in Goma, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu, werden barricades opgeworpen. De politie was er talrijk aanwezig. Ook hier vuurde de politie traangasgranaten af. Minstens zes mensen werden opgepakt.

Oppositieleden noemen het gedeeltelijke uitstel van de verkiezingen "niet te rechtvaardigen". Volgens hen wil huidig president Kabila de verkiezingsresultaten manipuleren door gebieden niet te laten stemmen waar zijn geprefereerde opvolger, Emmanuel Ramazani Shadary, minder populair is.

"Dode Stad"

Met de actie "Dode Stad" wil de alliantie rond Fayulu morgen protesteren tegen het uitstel van de algemene verkiezingen in drie kiesdistricten die door onrust of een ebola-epidemie getroffen zijn. Het gaat om de districten Yumbi (in de westelijke provincie Mai-Ndombe) en de districten Beni en Butembo (in de oostelijke provincie Noord-Kivu).

1,2 miljoen van de in totaal 40 miljoen ingeschreven kiezers zouden door het uitstel pas in maart 2019 hun stem kunnen uitbrengen. De rest van het land stemt zondag. De verkiezingsuitslag zou al op 15 januari bekendgemaakt worden en de nieuwe president zou op 18 januari al de eed afleggen. Drie maanden voor drie procent van de kiesgerechtigden nog moet gaan stemmen.

Op een persbriefing heeft de alliantie gevraagd aan de kiescommissie Céni haar beslissing te annuleren. Wel zal de alliantie hoe dan ook deelnemen aan de presidents- en parlementsverkiezingen van zondag, zo stelt de campagnedirecteur van Fayulu.

Congo wil dat Brussel vertegenwoordiger EU terugroept

Congo heeft ondertussen de Europese Unie opgedragen om "binnen de 48 uur" de vertegenwoordiger van de EU in Congo, de Belg Bart Ouvry, terug te roepen. Het gaat om een tegenmaatregel voor de Europese sancties tegen 14 Congolezen, onder wie huidig presidentskandidaat Emmanuel Ramazani Shadary, die gesteund wordt door het regime van president Joseph Kabila.

"De regering van de Democratische Republiek Congo nodigt de Europese Raad met aandrang uit om binnen de 48 uur over te gaan tot de terugroeping van het hoofd van zijn missie", aldus de minister van Buitenlandse Zaken, Léonard She Okitundu.

Op 10 december heeft de EU een verlening van de sancties afgekondigd met een jaar, tot december 2019. De sancties dateren uit begin 2017 , ook presidentskandidaat Shadary werd op de sanctielijst opgenomen. Hij wordt beschuldigd van ernstige schendingen van de mensenrechten. De sancties bestaan uit de bevriezing van eventuele activa en een visumverbod.

De Europese autoriteiten betreuren de uitwijzing van hun vertegenwoordiger Bart Ouvry. De beslissing van de Congolese autoriteiten is "totaal ongerechtvaardigd" en "contraproductief" op amper drie dagen van de verkiezingen, luidt het donderdagavond in een reactie.

In Beni (Noord-Kivu) zijn honderden mensen op straat gekomen uit protest tegen het uitstel van de verkiezingen in de regio. Bekijk hieronder beelden van het protest.

Videospeler inladen...

Meest gelezen