Videospeler inladen...

Guy D'haeseleer (Forza Ninove): "Dit is een zwarte dag voor de democratie"

Guy D'haeseleer, lijsttrekker van de uiterst rechtse partij Forza Ninove, is niet te spreken over het feit dat er in Ninove een coalitie is gevormd zonder zijn partij. "Dit is een slag in het gezicht van een groot deel van de Ninovieters in het algemeen, en de Vlaamsgezinde kiezer in het bijzonder", reageert hij op Facebook. Vooral N-VA'er Joost Arents, die tegen de wil van zijn partij de coalitie een meerderheid bezorgde, moet het ontgelden. Arents zegt zelf dat hij vooral uit de "impasse" wou raken, en dat Forza Ninove geen inhoudelijk debat toeliet.

Het nieuws over een coalitie in Ninove liep gisteravond laat binnen: Open VLD gaat in zee met de partij S.A.M.E.N, met ook de steun van N-VA-lijsttrekker Joost Arents. Forza Ninove, de partij die op 14 oktober maar liefst 40 procent van de stemmen binnenhaalde, valt uit de boot.

Door de toezegging van Arents beschikt de nieuwe coalitie over een nipte meerderheid van 17 zetels, met slechts 1 zetel op overschot, maar hoe dan ook: er is een meerderheid, waardoor de dreigende onbestuurbaarheid van Ninove wordt vermeden. Nochtans had Arents' partij N-VA na de nederlaag bij de verkiezingen beslist om in de oppositie te gaan, en keert hij zich met zijn beslissing om tot de coalitie toe treden dus tegen het partijstandpunt.  

Dit is een slag in het gezicht van een groot deel van de Ninovieters

Guy D'haeseleer (Forza Ninove)

Guy D'haeseleer is over dit alles niet te spreken. "Dit is een zwarte dag voor de democratie in het algemeen en voor de stad in het bijzonder", reageert hij bij VRT NWS. "Het is een slag in het gezicht van een groot deel van de Ninovieters in het algemeen, en van de Vlaamsgezinde kiezer in het bijzonder." En vooral Arents krijgt de volle laag. "De maskers vallen af", reageerde hij gisteravond al op Facebook. "Hoe hypocriet kan men zijn.  Deze man, die erin slaagde om tijdens zijn “fractieleiderschap” het aantal N-VA-mandatarissen te herleiden van 6 naar 2, slaagt er nu in zijn "principes" te verloochenen en te kiezen voor het postje." Volgens D'haeseleer is Arents "het niet waard om mensen te vertegenwoordigen."

Arents: "D'haeseleer heeft mij de hemel beloofd"

Guy D’haeseleer heeft mij de hemel beloofd. Daar werd er gesmeten met mandaten, en ging het niet over inhoud.

Joost Arents, N-VA Ninove

Door deel te nemen aan het bestuur, kiest Arents net niét voor de postjes, zegt hij zelf. Tijdens een persconferentie vertelt Arents dat D'haeseleer ook contact met hem opnam. Volgens Arents ging het daar enkel om mandaten, en niet om de inhoud. "Guy D’haeseleer heeft mij de hemel beloofd. Daar werd er gesmeten met mandaten, en ging het niet over inhoud", zegt hij.

Mijn idool Bart De Wever heeft ook de partij-ideologie overstegen door te verbinden. Ik heb dat hier in Ninove willen doen.

Joost Arents, N-VA Ninove

Of hij als N-VA'er of als onafhankelijke zal besturen, laat Arents voorlopig in het midden: "Voor mezelf blijf ik nog altijd lid van N-VA. Ik ben en blijf puur N-VA. Ik weet natuurlijk niet wat de partij gaat beslissen." Hij hoopt op sympathie van het nationale bestuur, en vergelijkt zijn situatie zelfs met die van Bart De Wever, die in Antwerpen onverwacht een coalitie vormde met de socialisten. "Ik heb dit gedaan in belang van de stad. Mijn idool Bart De Wever heeft ook de partij-ideologie overstegen door te verbinden. Ik heb dat hier in Ninove willen doen, met alle democratische partijen rond de tafel."

Joost Arents (N-VA) bezorgt het bestuur in Ninove een meerderheid, maar gaat daarmee in tegen het standpunt van zijn partij.

"Op naar absolute meerderheid in 2024"

De teleurgestelde D'haeseleer stelt nu een nieuw doel voor de volgende lokale verkiezingen in 2024: een absolute meerderheid waardoor hij alleen kan besturen. "De Vlaamsgezinde kiezer heeft maar één mogelijkheid meer: een keuze voor Vlaams Belang in 2019", zegt hij. "En deze laffe houding geeft me de moed om er vanaf 3 januari in te vliegen, samen met mijn 15-koppige fractie. Op naar de volstrekte meerderheid in 2024".

Mars voor Ninove

Dries Van Langenhove, van het uiterst-rechtse Schild & Vrienden, heeft intussen op Facebook opgeroepen om een "Mars voor Ninove" te houden op 3 januari, als steunbetuiging aan Forza Ninove. Een idee dat D'haeseleer wel genegen is. "Ik ga met hem contact opnemen", zegt hij in "De ochtend". "Ik verleen uiteraard mijn volledige medewerking aan die mars."

bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Beluister het gesprek met Guy D'haeseleer in "De ochtend":

Volg je VRT NWS al op Instagram?

Meest gelezen