bron: Homeward Bound

Belgische Stephanie Langerock uitgekozen om met 80 vrouwen naar de Zuidpool te gaan

Morgen vertrekt Stephanie Langerock als enige Belgische met een internationaal gezelschap van 80 vrouwen naar de Zuidpool. De vrouwen hebben een opleiding in de exacte wetenschappen en zullen observaties doen over de gevolgen van de opwarming van de aarde. Eens terug thuis zullen ze hun ervaring en kennis inzetten in de strijd tegen de opwarming van de aarde en het behoud van de planten-en diersoorten.

Stephanie Langerock was verrast toen ze vorig jaar hoorde dat ze mee mocht naar de Zuidpool. Ze had zich met een Youtube-filmpje aangeboden bij de Australische organisatie Homeward Bound voor een expeditie. Die vereniging organiseerde eerder al een paar reizen naar Antarctica.

Langerock werkt bij de Federale Overheidsdienst Leefmilieu en vertegenwoordigt ons land in de Internationale Walviscommissie IWC Daarnaast is ze ook actief in de Commissie voor de Bescherming van het Mariene leven aan de Zuidpool (CCAMRL). Ons land heeft namelijk het verdrag goedgekeurd voor de bescherming van de zeeën rond Antarctica. Op een symposium in Leuven over Antarctica ontmoette ze een aantal Australische wetenschappers die met Homeward Bound bezig zijn. En zo ging de bal aan het rollen.

Women Power

Vijf jaar geleden ontstond de idee bij een aantal wetenschappers van de Australian Antarctic Division om vrouwelijke collega’s overal in de wereld te verzamelen rond één gemeenschappelijk doel: de strijd tegen de opwarming van de aarde en de verdwijning van de soorten.  Ze zochten vrouwen met een opleiding wiskunde, technologie, geneeskunde, fysica en biologie omdat dat een wereld is die sterk door mannen wordt bepaald. Tegelijk zijn het die wetenschappen die nodig zijn om de natuur beter te beschermen en de opwarming een halt toe te roepen.

Stel je een wereld voor die geleid wordt door mannen en vrouwen op gelijke voet

Fabian Dattner, Homeward Bound

“Stel je een wereld voor die geleid wordt door mannen en vrouwen op gelijke voet,” zo begon de droom van één van de oprichters Fabian Dattner. “Stel je een andere manier van leiderschap voor: leiderschap gericht op samenwerking, op ons erfgoed en de gezondheid van de planeet. De wetenschap heeft ons gebracht waar we nu zijn. Wetenschap zal ook nodig zijn voor alles wat met onze toekomst te maken heeft.”

Fabian Dattner, Homeward Bound

De groep zal tijdens de tocht in de zeestraat Drake het mariene leven oberveren. De Drake Passage is de verbinding tussen de Atlantische en de Grote Oceaan en heeft een grote soortenrijkdom.

De vrouwen gaan ook regelmatig aan land op het Antarctische schiereiland. Tussendoor zullen ze workshops houden over leiderschap, communicatie en zichtbaarheid. Eén van de sprekers is Christiana Figueres, het voormalige hoofd van het klimaatbureau van de Verenigde Naties. Figueres is onder meer de voorzitter van Mission 2020, de internationale organisatie die de CO2-uitstoot vanaf 2020 wil laten dalen.

bron: Anton Van de Putte

Op termijn wil Homeward Bound 1.000 vrouwen met een wetenschappelijke achtergrond klaarstomen om meer op het voorplan te komen als het gaat om opwarming en verlies van soorten. Wie deze expeditie wil volgen kan op verschillende sociale media terecht.

Meest gelezen