Videospeler inladen...

De Clercq reageert op verdeeldheid bij Gentse liberalen: "Christophe Peeters zal belangrijke rol blijven spelen"

Gents burgemeester Mathias De Clercq is ervan overtuigd dat ex-schepen Christophe Peeters een "belangrijke, prominente rol zal blijven spelen" binnen de Open VLD. De Gentse liberalen beslisten onverwacht om Peeters niet opnieuw tot schepen te benoemen, maar velen zijn het niet eens met die beslissing. Welke politieke rol Peeters zal krijgen, wil De Clercq "intern bespreken". "Een van de opties zijn de parlementsverkiezingen in mei", zegt hij.

De gemoederen binnen de Gentse Open VLD zijn verhit omdat Sami Souguir schepen wordt in het nieuwe college, ten nadele van de ervaren Christophe Peeters. Hij viel na een stemming in het partijbestuur uit de boot, en werd volgens sommige Gentse partijkopstukken "meedogenloos" aan de kant geschoven. Zowat alle liberale ex-schepenen van de laatste 30 jaar eisten in een brief aan Mathias De Clercq en partijvoorzitter Gwendolyn Rutten dat het schepenambt toch naar Christophe Peeters zou gaan. 

Voor burgemeester De Clercq is het niet bespreekbaar om nu nog de schepenposten te wijzigen. "Het bestuur van Open VLD Gent heeft Sofie Bracke en Sami Souguir aangeduid als schepenen voor de stad Gent. Ik ga mij als burgemeester samen met hen en met mijn voltallige ploeg vanaf volgende week met elke vezel in mij inzetten voor mijn stad", zegt hij.

Lees verder onder de video.

Prominente rol

Peeters zal een andere "belangrijke rol" krijgen bij de liberalen, zegt De Clercq: "Ik ben ervan overtuigd dat Christophe Peeters een prominente rol zal blijven spelen in onze partij en zal me daartoe ook engageren", zegt De Clercq. Welke politieke rol Peeters dan zal krijgen, wil De Clercq "intern bespreken". "Een van de opties zijn de parlementsverkiezingen in mei", zegt hij wel.

Videospeler inladen...

Ik ben ervan overtuigd dat Christophe Peeters een prominente rol zal blijven spelen in onze partij en zal me daartoe ook engageren. Een van de opties zijn de parlementsverkiezingen in mei. 

Mathias De Clercq, burgemeester voor Open VLD in Gent

Peeters zelf is nog niet op de hoogte van het voorstel van De Clercq. "Ik moet nog samen met Mathias het voorstel bespreken", zegt hij. "We zitten daarvoor zaterdag samen. In tussentijd wil ik liever niet reageren." 

Valse noot

Een valse bij het begin van een nieuwe stadsbestuur, dus. En de fout daarvoor ligt deels bij De Clercq zelf, geeft hij toe: "Ik heb gepoogd om de vrijdagavond en tijdens de vergadering Sami en Christophe bij mij te nemen. (...) Toen is die bemiddelingspoging niet gelukt", zegt De Clercq in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Dat is een heel moeilijk moment geweest, toen en nu nog altijd."  

Het is mij die zaterdag en die vrijdag niet gelukt. Dat is een heel moeilijk moment geweest, toen en nu nog altijd.

Mathias De Clercq, burgemeester voor Open VLD in Gent

Woensdagavond liet voorzitster Rutten op Twitter al verstaan dat ze volledig achter de Gentse burgemeester blijft staan. "Pal achter Mathias De Clercq. Publieke aanvallen dienen de partij, de Gentenaars en het algemeen belang niet", zei ze.

Beluister hier het volledige interview met Mathias De Clercq in "De wereld vandaag" op Radio 1: 

Meest gelezen