Droogte doet huizen zakken en scheuren in Ledegem

De droogte van afgelopen zomer werkt nog na tot op vandaag en wel op een onverwachte manier: in Ledegem zijn een zevental huizen aan het verzakken en ze vertonen ook kleine scheuren. De oude pastorie is intussen behandeld door een firma die gespecialiseerd is in het weer stabiel maken van huizen.

Twee droge zomers na elkaar hebben een onverwacht gevolg in Ledegem: een aantal huizen begint zachtjes te zakken of te scheuren. Het gaat om een zevental woonhuizen en de oude pastorie van deelgemeente Sint-Eloois-Winkel.

Eerst krimpen, dan scheuren

"Ledegem heeft een kleiachtige ondergrond. Omdat het twee zomers na elkaar droog bleef, is die onderlaag niet meer aangevuld met grondwater en is die beginnen te krimpen", zegt burgemeester Dochy. Dat krimpen heeft dus ook gevolgen voor de gebouwen die erboven staan.

Geen risico's nemen

Bij de huizen met schade is ook de oude pastorie van Sint-Eloois-winkel. Die wordt normaal gebruikt als noodwoning, voor mensen die tijdelijk geen huis meer hebben. Een gespecialiseerde firma heeft het gebouw gestabiliseerd. Maar Ledegem gebruikt het voorlopig niet omdat de gemeente geen enkel risico wil nemen. De heemkundige kring komt er in samen en heeft er zijn archief. Er wordt nu ook bekeken welke gevolgen de verzakking heeft voor de heemkundige kring.

Meest gelezen