Videospeler inladen...

Els Van Hoof (CD&V): " Maak cannabisolie legaal voor patiënten met MS en ALS, en voor kinderen met epilepsie"

Meer mensen moeten cannabis kunnen gebruiken als geneesmiddel. Dat stelt CD&V-kamerlid Els Van Hoof voor in een nieuwe resolutie. Sinds 2015 mogen alleen MS-patiënten in ons land een mondspray met cannabis gebruiken als pijnstiller. Maar veel meer mensen zouden daar baat bij hebben, zegt Van Hoof. Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wordt er al gewerkt aan een regeling zodat meer mensen geneesmiddelen op basis van cannabis kunnen gebruiken. 

De mondspray Savitex, met een kleine hoeveelheid cannabis erin verwerkt, wordt in ons land al drie jaar toegelaten voor patiënten met multiple sclerose. De spray helpt om de pijn die MS veroorzaakt te verlichten. Maar volgens Els Van Hoof kunnen ook patiënten met de zware spierziekte ALS baat hebben bij de spray: "Onderzoek toont aan dat ook bij ALS-patiënten de spray de symptomen kan verlichten. Omdat het een mondspray is, geeft dat ook voordelen bij bijvoorbeeld patiënten met slikproblemen. "

Daarnaast pleit Van Hoof er ook voor om cannabisolie legaal te maken voor patiënten met MS en ALS, maar ook voor kinderen met een bepaalde vorm van epilepsie. Nu gebruiken sommige van die patiënten al cannabisolie die ze uit het buitenland halen, maar bij ons is die olie nog altijd verboden. Het zijn de cannabioïden in de olie die een gunstig effect kunnen hebben: Onderzoek toont aan dat het therapeutisch gebruik van cannabinoïden zorgt voor een symptoomsymptoomverlichting bij ernstige spiersamentrekkingen en ook de ziekte kan vertragen. Medicijnen op basis van cannabinoïden verlichten de pijn, zorgen voor meer slaapcomfort, een verhoogde eetlust en een verhoging van de algemene levenskwaliteit.”

Niet legaliseren

Van Hoof beklemtoont wel dat ze niet streeft naar een legalisering van cannabis: “De fout die vaak gemaakt wordt is dat het toestaan van medicinale cannabis gelijk gesteld wordt aan legalisering van cannabis. Dat is absoluut niet hetzelfde. Daarom is therapeutisch gebruik van cannabinoïden een betere term dan medicinale cannabis. Dit duidt erop dat het gaat om producten die een wetenschappelijke evaluatie en klinische testen achter de rug hebben en erkend zijn als geneesmiddel. Dit kan op geen enkele manier leiden tot een legalisering van verdovende middelen.”

Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block mogen ALS-patiënten nu al medicinale cannabis nemen, maar is er alleen nog een goedkeuring van het Riziv nodig voor de terugbetaling. "In 2015 heb ik een koninklijk besluit genomen dat al toelaat dat een geneesmiddel op basis van cannabis voor mensen met multiple sclerose toelaat. Dat geneesmiddel kan ook genomen worden door mensen met bijvoorbeeld ALS . Om de terugbetaling te regelen is de toestemming nodig van de commissie tegemoetkoming geneesmiddelen."

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal" over Emilienne Verhaegen. Zij kreeg vier jaar geleden te horen dat ze leed aan de dodelijke spierziekte ALS.

Videospeler inladen...

Meest gelezen