Gemeentes zonder nieuwe coalitie: toen waren ze nog met twee

Over minder dan een week treden de nieuwe gemeenteraden aan. Het gros van de steden en gemeenten kent intussen zijn nieuw bestuur voor de komende 6 jaar. Maar in 2 van de 300 Vlaamse gemeenten is er nog geen witte rook, 2,5 maand na de gemeenteraadsverkiezingen. Het gaat om Linkebeek en Borsbeek.

In Linkebeek, in de Vlaamse rand rond Brussel, voeren de partijen Link@venir en Activ' nog steeds gesprekken over een nieuw gemeentebestuur. Ze zijn er nog niet uit wie de nieuwe burgemeester mag worden. Dat levert wel vaker problemen op in die faciliteitengemeente. Ook inhoudelijk is er nog geen akkoord afgeklopt.

In de Antwerpse gemeente Borsbeek hebben de lijst "Iedereen Borsbeek" van huidig burgemeester Dis Van Berckelaer en de N-VA wel al een inhoudelijk akkoord. Samen hebben die partijen trouwens 19 van de 21 zetels, de overige twee zijn voor Vlaams Belang. Maar over de verdeling van de schepenposten geraken ze het niet eens. Iedereen Borsbeek wil zelf twee schepenen en de burgemeester waardoor er nog drie schepenposten voor de N-VA overblijven, de N-VA wil vier schepenen leveren. 

"Ik ben natuurlijk helemaal niet trots dat Borsbeek een van de twee gemeenten is waar er nog geen nieuw bestuur is. Ik denk ook niet dat de Borsbekenaren dit snappen. We hebben met de N-VA een sterk bestuursakkoord kunnen opmaken. Enkel op de mandatenverdeling stropt het", zegt burgemeester Van Berckelaer.

Volgens de burgemeester stelt zijn lijst een "billijke en gelijke verdeling" van mandaten voor. De N-VA in Borsbeek ziet dat anders en wil een schepenpost meer krijgen ten nadele van Iedereen Borsbeek. De Vlaams-nationalisten hebben een zetel minder dan Iedereen Borsbeek, maar dat is dan weer een lijst waarin verschillende partijen zitten, zegt de N-VA.

Deadline

De tijd begint natuurlijk te dringen. Begin januari worden de nieuwe gemeenteraden geïnstalleerd. En er is een deadline om de nieuwe schepenen voor te dragen, denk maar aan Ninove waar dat gisteravond nog op het nippertje is gebeurd.

De partijen in Borsbeek zijn nu voorzichtige gesprekken aan het voeren en hopen nog voor de eerste gemeenteraad van het nieuwe jaar tot een akkoord te komen. "Ik hoop dat we er zo snel mogelijk uit geraken want we komen toch wel een beetje klein over. In deze kersttijd leven we op hoop", aldus burgemeester Van Berckelaer.

Maar als dat niet lukt, hoeven de inwoners van Borsbeek daar niet meteen veel van te merken. Het oude bestuur blijft dan voorlopig de gemeente besturen. Twee weken na de eerste gemeenteraad kan de gemeenteraad dan zelf nieuwe schepenen aanduiden in een geheime stemming. "We hopen dat het niet zover moet komen want dat is heel onvoorspelbaar en dan zal Vlaams Belang ook een beetje king maker zijn", klinkt het bij Van Berckelaer.

Meest gelezen