Archieffoto

Honderdtal mensen blijven in de kou staan aan aanmeldingscentrum Klein Kasteeltje

In totaal zijn 97 asielzoekers vanmorgen aan het aanmeldingscentrum in Brussel geweigerd. Ze bleven in de kou op straat, meldt Vluchtelingenwerk Vlaanderen via Twitter. Een reden voor de weigering van de asielaanvragen is er niet. Vorige week heeft de Raad van State het quotum vernietigd dat was ingesteld door gewezen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). 

Volgens de Raad van State ontzegde de beslissing van Francken vreemdelingen die internationale bescherming een grondrecht: asiel aanvragen. De rechtbank wees erop dat het recht om asiel te vragen een fundamenteel recht is voor iedereen die zijn land ontvlucht. Maggie De Block (Open VLD), opvolgster van Francken, denkt er net zo over.

Desondanks zijn niet alle problemen van de baan. Afgelopen vrijdag mochten 191 mensen hun asiel aanvragen in het Klein Kasteeltje. Niemand bleef toen op straat staan. Nadien ging het aanmeldcentrum vijf dagen toe vanwege het weekend en de kerstdagen.

Donderdag was het voor het eerst opnieuw open. "113 mensen, families met kinderen, mochten asiel aanvragen. 24 alleenstaande mannen mochten deze morgen ook binnen om asiel aan te vragen. 50 mannen kregen een document om terug te komen en 47 mannen kregen geen document. In totaal blijven 97 mensen op straat, in de vrieskou", meldt Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Een duidelijke reden voor de weigering kwam er niet. Morgen krijgen ze opnieuw een kans. Nadien is het Klein Kasteeltje opnieuw vier dagen gesloten, tot en met dinsdag.

Meest gelezen