Minister van justitie, Yamashita, tijdens een persconferentie waarin de executie wordt aangekondigd

Japan voert doodstraf uit op twee gevangenen

Ondanks internationale kritiek heeft de regering in Japan bij twee burgers het doodvonnis voltrokken. Dat melden Japanse media. De doodstraf werd uitgevoerd op twee gevangenen die moorden hadden gepleegd en hun slachtoffers in beton hadden begraven. Dat brengt het totaal aantal geëxecuteerden in Japan dit jaar op 15. 

In Juli werden in Japan nog 13 leden van een sekte opgehangen voor de dodelijk gasaanval in metro van Tokio, in 1995. Japan is naast de Verenigde Staten het enige rijke land dat de doodstraf effectief uitvoert. 

Mensenrechtenactivisten klagen al jaren de terechtstellingen en detentievoorwaarden aan in het G7-land. Ook buitenlandse regeringen uitten hun kritiek, omdat Japan de terdoodveroordeelden zelfs niet zegt op welk tijdstip ze zullen worden geëxecuteerd. De terdoodveroordeelden leven dikwijls jarenlang in isolatie.

"Executies in Japan zijn geheim en gevangenen worden meestal pas een paar uur vooraf geïnformeerd. De familie, advocaten en het publiek worden pas daarna geïnformeerd", zegt een recent rapport van Amnesty International.

Meest gelezen