Kijk op 2019: zitten we wel te wachten op die technologische revolutie?

2019 zal het jaar zijn waarin slimme toestellen, 5G en artificiële intelligentie de bovenhand zullen nemen. Maar in 2018 hebben we minder smartphones gekocht. Zijn we smartphonemoe geworden? Of krijgen we dit jaar een nieuw revolutionair toestel dat binnenkort in onze huiskamers zal verschijnen? Zitten we echt te wachten op de zoveelste technologische revolutie?

Artificiële intelligentie (AI), blockchain, 5G, big data, augmented reality, virtual reality en 'internet of things'. De technologie evolueert snel, heel snel. Bijna elke dag verschijnen nieuwe producten die onze levens zullen beïnvloeden. In 2019 zullen de slimme luidsprekers en andere toestellen in onze huiskamers verschijnen, maar ook de smartphone zal sterk veranderen. 

Even terugblikken: 2018 was voor smartphoneproducenten geen goed jaar. Volgens het onderzoeksbureau IDC werden het afgelopen jaar minder smartphones verkocht. Dat lag niet aan de producenten, want die proberen mekaar steeds opnieuw te overtreffen met de coolste, strafste en mooiste smartphone.

Tech-reuzen moesten zich verantwoorden

2018 was ook het jaar waarin de technologiereuzen ter verantwoording werden geroepen. Facebook kwam zwaar onder vuur te liggen. Google 'vergat' te melden dat Andy Rubin - de bedenker van besturingssysteem Android - aan de deur gezet werd omdat een medewerkster hem had beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Duizenden medewerkers van Google legden wereldwijd het werk neer. Ongezien bij Google. En magazijniers van Amazon waren het beu om tegen een hongerloon te werken. 

In 2018 ging de race naar AI-suprematie onverminderd voort. De Chinezen verbaasden ons met het eerste AI-journaalanker: geen mens meer die het nieuws leest, maar een journalist gemaakt door de computer, die gebaseerd is op het echte journaalanker. En daar blijft het niet bij. De Chinese politieagenten lopen rond met een speciale bril die door gezichtsherkenning mensen opmerkt die hun boetes niet betaald hebben.  

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Volgens heel wat specialisten staat China het verst in de ontwikkelingen rond artificiële intelligentie. De Chinese technologiereuzen zoals Tencent, Alibaba, Xiaomi, Huawei en Baidu kunnen makkelijk de strijd aan met de Amerikaanse concurrenten. China is al lang niet meer 'de fabriek van de wereld'. Kijk maar naar de Chinese smartphones. In het begin waren dat goedkope kopiëen van Samsung en Apple, maar de Chinezen zetten nu meer en meer de toon. Zo overklaste Huawei Apple dit jaar met de lancering van de P20 Pro en is het intussen de tweede grootste smartphoneproducent ter wereld.

Samsung lanceert smartphone van 1700 euro

Vooral het Zuid-Koreaanse Samsung is zenuwachtig. Tijdens een conferentie van app-ontwikkelaars in november toonde het merk de Samsung Galaxy F., de eerste smartphone met plooibaar scherm. Het toestel zal in maart gelanceerd worden en zal een slordige 1700 euro kosten, de prijs van een degelijke laptop.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Het is geen toeval dat Samsung net nu dat toestel op de markt brengt. Het merk voelt de hete adem van het Chinese Huawei, dat ook heeft aangekondigd dat het aan een plooibare smartphone werkt. En ze zijn niet alleen, want ook LG, Xiaomi en Apple werken aan een plooibaar toestel.

En ja, de eerste in hun soort gaan heel duur en log zijn. Maar binnen 5 jaar zal telefoneren met een plooibare smartphone de normaalste zaak zijn. Als je kijkt naar de impact die de smartphone op onze maatschappij heeft gehad, zal de plooibare smartphone ook een shift brengen in de manier waarop we omgaan met technologie. 

In het voorjaar van 2019 verschijnen de eerste smartphones die een verbinding kunnen maken met het 5G-netwerk. En later in het jaar kunnen de operatoren in ons land bieden op de 5G frequenties. Naast Telenet, Orange en Proximus mag een vierde speler meedingen naar de gegeerde licentie.

Voor alle duidelijkheid, het 5G-netwerk is ten vroegste in 2020 beschikbaar in ons land, maar de smartphonemakers willen de boot niet missen. Iedereen is het erover eens dat 5G  een absolute 'game changer' zal worden.  

In 2019 krijgen we een explosie van slimme toestellen

Het 5G-netwerk is niet zomaar een upgrade van 4G. Het netwerk van de toekomst kan tot 1000 keer sneller zijn dan zijn voorganger. Er zit ook veel minder vertraging of 'latency' op het 5G-netwerk. Er zullen op termijn heel wat nieuwe toepassingen komen die gebruik maken van 5G, zoals zelfrijdende auto's. Die moeten kunnen stoppen op het moment dat er een obstakel verschijnt, en niet één seconde later. 5G maakt dat mogelijk omdat de data veel sneller via het internet worden verwerkt. Een chirurg kan zo op afstand opereren omdat op 5G minder vertraging zit dan op de klassieke internetverbinding.

In 2019 zullen we slimme luidsprekers kunnen bedienen met onze stem. Google Home, dat nu al in het Engels bestaat, zal met een Vlaamse versie komen. Je zegt: "Hey Google, goedemorgen" en de slimme luidspreker vertelt je wat in jouw agenda staat, hoe het verkeer naar het werk eruit ziet en zet de koffie klaar.

Nu al zijn nagenoeg alle verkochte tv-toestellen 'smart' of verbonden met het internet. Maar in 2019 krijgen we echt een explosie van slimme toestellen als koelkasten, microgolfovens of thermostaten. Het Amerikaans onderzoeksbureau Gartner berekende dat er tegen 2020 wereldwijd 20 miljard toestellen op het internet aangesloten zullen zijn. In 2018 was dat nog 11 miljard. En omdat de slimme toestellen ook relatief goedkoop zijn, zal het 'slimme huis' binnen ieders budget passen.

De kans is groot dat hackers jouw slimme koelkast gaan gebruiken om jouw camera of verwarming te hacken. 

Hackers kunnen makkelijk inbreken

We staan niet echt stil bij de gevaren die slimme toestellen met zich meebrengen. Hoe meer toestellen er verbonden zijn met het internet, hoe groter het risico op hacking. Als je weet dat miljoenen virussen het internet scannen op gevoelige plaatsen om in te breken, is de kans groot dat hackers jouw slimme koelkast gaan gebruiken om jouw camera of verwarming te hacken. Erger nog: slimme toestellen kunnen gebruikt worden om cyberaanvallen te lanceren.

Daarnaast zijn de slimme luidsprekers ook niet onbesproken. In de VS heeft de slimme luidspreker van Amazon al privégesprekken van klanten opgenomen en doorgestuurd naar anderen.

Maar we mogen ook de voordelen van deze nieuwigheden niet vergeten. De slimme toestellen gaan een heel nieuwe economie creëren. Ontwikkelaars van apps en platformen zullen zich kunnen uitleven. Daarnaast gaan chirurgen meer en meer 'augmented reality' - 3D-projecties van het lichaam op de patiënt - gebruiken tijdens operaties. Zo weet de hersenchirurg exact waar de tumor zit vooraleer hij moet snijden. 

AI-sausje maakt alles compleet

Naast 5G zal de race rond artificiële intelligentie in 2019 alleen maar versnellen. Iedereen beseft dat wie AI onder de knie krijgt, een serieuze voorsprong zal hebben op de anderen. De Chinese overheid pompt elk jaar miljarden in AI-onderzoek en wil tegen 2030 wereldleider worden. Aan de andere kant van de oceaan heeft het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology aangekondigd dat het 1 miljard dollar gaat investeren in een nieuw AI-instituut. 

Dit is logisch, want als je ziet wat AI allemaal kan als het over een 5G-netwerk beschikt, lijkt alles mogelijk. Een land dat beide beheerst zal de komende decennia de toon zetten op technologisch vlak. En de grootmachten weten dat maar al te goed. Het feit dat China wil innoveren en niet meer de fabriek van de wereld wil zijn, maakt dat de Amerikanen zenuwachtig worden. 

De spanningen tussen Amerika en China zullen in 2019 niet alleen politiek of diplomatiek zijn, maar er zal ook een technologische oorlog gevoerd worden. Met de arrestatie van de Chinese topvrouw van Huawei - nota bene wereldleider op vlak van 5G-technologie -  hebben we maar een voorproefje gezien van wat we dit jaar zullen krijgen. 

Meest gelezen