Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Noord-Korea wijt voedseltekorten aan slecht beheerde boerderijen

De Noord-Koreaanse voedseltekorten zijn te wijten aan wanbeheer bij enkele boerderijen. Dat heeft premier Pak Pong-ju gezegd op een meeting over landbouw in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Maar volgens experts zijn de voedselproblemen in het land structureler. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties berekende dat Noord-Korea het komende jaar een grote hoeveelheid extra voedsel zal moeten importeren om een voedselcrisis tegen te gaan.

"Sommige boerderijen zijn er niet in geslaagd om hun productie en beheer op een verantwoorde manier aan te pakken", zo verklaart de Noord-Koreaanse premier de voedseltekorten in zijn land. Noord-Korea erkent zo op haar eigen manier dat het wel degelijk te kampen heeft met problemen in de landbouwsector.

Op zich is het al zeldzaam dat in Noord-Koreaanse media nog maar wordt gesproken over de voedselproblemen waarmee het land al jaren worstelt. Het is pas sinds het bewind van Kim Jong-un, die in 2011 zijn vader opvolgde, dat over beleidsproblemen mag worden gecommuniceerd. Weliswaar in zeer voorzichtige bewoordingen.

Dreigende voedselcrisis

Noord-Korea wordt door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties gelabeld als één van de 40 landen wereldwijd die dringend nood heeft aan voedselhulp van buitenaf. Volgens berekeningen zou het land het komende jaar 641.000 ton voedsel moeten importeren. Dit jaar was dat nog 456.000 ton. Naar schatting zouden 10 miljoen Noord-Koreanen nood hebben aan humanitaire hulp.

Waarnemers zien het voedseltekort in Noord-Korea als een structureel probleem, dat zeker op de korte termijn enkel met internationale hulp kan worden verholpen. Maar Westerse steun aan Noord-Korea staat de laatste tijd weer op een laag pitje. Critici vertrouwen het regime niet en zijn bang dat financiële hulp zou worden geïnvesteerd in wapenprojecten, in plaats van in het welzijn van de Noord-Koreaanse bevolking.

Meest gelezen