Opnieuw rubberbootjes met migranten en vluchtelingen onderschept op het Kanaal

Op het Kanaal tussen Groot-Brittannië en Frankrijk zijn opnieuw rubberbootjes met migranten en vluchtelingen onderschept. De Britse grenspolitie heeft negen mensen ontdekt die met een rubberbootje aangemeerd waren op een strand van de Britse kuststad Folkestone. Vier anderen zijn onderschept voor de kust van Dover. En ook de Franse maritieme politie onderschepte een bootje met elf mensen op 28 kilometer voor de kust van de Franse havenstad Calais.

Een helikopter van de grenspolitie was uitgerukt nadat een bootje met in eerste instantie elf migranten en vluchtelingen op het Kanaal was gesignaleerd. Ook verschillende reddingsboten waren al uitgestuurd. Maar tegen de tijd dat de hulpdiensten het bootje bereikten, had het al een strand in Folkestone weten te bereiken. In het rubberbootje bleken uiteindelijk negen mensen te zitten: vijf mannen, één vrouw, twee jongetjes en een meisje. 

(Lees voort onder de kaart.)

Ook een ander bootje was intussen gesignaleerd, en opgepikt voor de kust van Dover. In dat bootje zaten vier mensen. Ook gisteren pikte de Britse grenspolitie drie migranten en vluchtelingen op op zee, op Kerstdag waren het er zelfs veertig, onder wie ook twee kinderen. Het gebeurt steeds vaker dat migranten en vluchtelingen met rubberbootjes Groot-Brittannië proberen te bereiken, nu het almaar moeilijker wordt om nog via een vrachtwagen over te steken.

Ook aan de andere kant van het Kanaal, op 28 kilometer van Calais, is een bootje met elf mensen onderschept. Vijf van hen waren onderkoeld. De Franse marine heeft hen teruggebracht naar Boulogne-sur-Mer. De overtocht over het Kanaal is levensgevaarlijk, vanwege de sterke en verraderlijke stroming, en omdat het een zeer drukke vaarroute is.

Meest gelezen