Videospeler inladen...

Pakjesautomaat kan eindejaarschaos bij bedrijven oplossen

Recepties bij bedrijven hebben hun handen vol aan privébestellingen tijdens de eindejaarsperiode. Werknemers bestellen aan de lopende band, maar voor sommige werkgevers wordt de berg van pakketjes te hoog. Toch zijn er nog heel wat bedrijven die hun werknemers die gunst niet willen ontnemen. Een "pakjesautomaat" is een alternatief voor deze chaos.

Tijdens de eindejaarsperiode draaien de pakjescentra op volle toeren. Via webshops laten mensen massaal pakjes leveren aan huis. Die pakjeshectiek voelen ze ook bij bedrijven. Privépakketjes worden geleverd op het werk, om te vermijden dat de postbode voor een gesloten deur komt te staan. Voor bedrijven is het niet altijd makkelijk om met die massale pakjesstroom om te gaan. 

Meer aankopen

Om dat proces te vergemakkelijken, heeft een aantal bedrijven besloten om die toestroom te automatiseren. Door het plaatsen van "pakjesautomaten" kunnen werknemers zelf controleren wanneer hun pakje geleverd wordt. “De werknemers zijn duidelijk zeer tevreden over de aanwezigheid van die automaat”, zegt Stef Leunens, woordvoerder van KBC.

Vergelijk het met een strijkdienst, waar de strijk wordt opgehaald en afgezet op een centraal punt
Stef Leunens

“Als je met 3.500 mensen in een gebouw zit, dan moet er op dat gebied een oplossing komen. Vroeger lieten we geen pakjes leveren, dat is in sommige gebouwen nog steeds het geval. Dit is wel een stuk makkelijker. Vergelijk het met een strijkdienst, waar de strijk wordt afgezet en opgehaald op een centraal punt”.

De komst van de pakjesautomaten heeft ook nog extra gevolgen voor bepaalde werknemers. Het laten leveren van pakjes is makkelijker dan ooit. Dat weet ook Ben Branders, medewerker bij KBC. “Mijn  online aankopen zijn beginnen stijgen sinds dit systeem er is. Vroeger bestelde ik niets, of liet ik het leveren bij mijn ouders. Dit systeem is veel makkelijker, daarom bestel je automatisch meer”.

Pakjesberg

Er zijn ook bedrijven die nog op de "old fashioned" manier met de grote hoeveelheid bestellingen omgaan. Bij Orange worden de pakjes geleverd aan een centraal postpunt, waar een receptionist de pakjes voor de werknemers opzij houdt. “Normaal krijgen we 100 tot 200 pakjes per week”, zegt Annelore Marynissen, woordvoerster van Orange. “Deze periode loopt dat aantal al snel op tot 800. We merken duidelijk dat het ontzettend druk is”.

“Wij werken met een aparte pakjesdienst. Anders is het niet haalbaar om met al die pakketjes om te gaan. Werknemers ontvangen een mail zodra hun pakje wordt geleverd. Zo behouden we toch nog een overzicht tussen die enorme berg pakketjes”.

Toch zijn er bedrijven die liever niet met de pakjeshectiek omgaan. Het extra werk om de vele pakjes opzij te houden en te stockeren zit niet in het takenpakket van de receptie. “Ons bedrijf telt 9.000 medewerkers,” zegt An Van Hamme, woordvoerster van het MIVB, “het zou onmogelijk zijn om voor al die werknemers de privépakketjes te verdelen”. 

bekijk hieronder de reportage van "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen