Videospeler inladen...

Nieuws over oude Belgische franken lokt "stormloop" naar Nationale Bank uit om oude biljetten te ruilen

In de Nationale Bank stonden vandaag lange wachtrijen om oude Belgische franks om te wisselen. De aanleiding? Het bericht van gisteren dat er nog zo'n 16 miljard Belgische frank in omloop is. "Veel mensen weten niet dat de biljetten nog kunnen omgeruild worden", zegt Geert Sciot van de Nationale Bank. Na de reportage brachten veel mensen vandaag hun biljetten binnen. Sciot spreekt zelfs over "een stormloop".

Gisteren bracht VRT NWS het bericht dat er maar liefst 16 miljard Belgische frank nog steeds niet omgewisseld was, ruim 16 jaar nadat de euro ingevoerd werd. Tot op de dag van vandaag kunnen oude Belgische bankbiljetten nog omgeruild worden, maar dat beseffen heel wat mensen niet.

Na de reportage: "Stormloop naar de Nationale Bank"

De reportage heeft haar effect niet gemist: in de Nationale Bank waren er vandaag lange rijen aan de loketten waar u uw Belgische franken kan omruilen. De hele dag zijn er tientallen mensen langsgekomen om hun oude Belgische franken om te ruilen.

"Het was aanschuiven aan het loket waar de Belgische franken omgeruild kunnen worden", zegt Geert Sciot, woordvoerder van de Nationale Bank. "De collega's die dat al jaren doen zeiden dat het vandaag een echte stormloop was in vergelijking met de voorbije jaren. Het verrast ons toch, maar we denken dat veel mensen dachten dat ze hun biljetten niet meer konden inruilen op het moment dat we een stop gezet hebben op de muntstukken."

In de bank hebben ze een tweede loket geopend om de mensen te kunnen helpen. En vaak gaat het nog over serieuze bedragen. "Er zijn mensen die bijvoorbeeld met de trein vanuit Hasselt gekomen zijn en die 120.000 frank bijhadden, die nog bij hen thuis lag. Ze dachten dat ze die niet meer konden inwisselen. Voor die mensen is het een mooie Kerst geworden." De mensen krijgen het geld cash mee en als het echt om hoge bedragen gaat, wordt het gestort.

Er zijn mensen die bijvoorbeeld met de trein vanuit Hasselt gekomen zijn en die 120.000 frank bijhadden

Geert Sciot - woordvoerder Nationale Bank

Voor tienduizenden euro's aan oud geld binnengebracht

Pas vannacht zal het geld geteld worden. "Maar op basis van wat ik gezien heb, is er toch voor tienduizenden euro's aan oud geld binnengebracht." Nadat het geld geteld is, worden de biljetten door grote versnipperaars in de Nationale Bank gehaald. Wat er dan nog overschiet, gaat in de verbrandingsoven.

En ook de volgende dagen verwacht Sciot dat er nog heel wat mensen zullen langskomen om hun oude bankbiljetten in te ruilen. In totaal is er nog voor zo'n 400 miljoen euro in Belgische frank in omloop.

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen