Videospeler inladen...

Aantal advocaten in Vlaanderen daalt voor het eerst in jaren

Het afgelopen jaar is het aantal advocaten in Vlaanderen voor het eerst sinds lang gedaald, tot 10.665 advocaten. Dat zijn er 9 minder dan in 2017. Het aantal is de laatste jaren nochtans alleen maar gestegen. De reden is mogelijk dat de job nóg zwaarder is geworden dan vroeger, zo blijkt uit een rondvraag.

De studie Rechten is nog altijd één van de populairste in Vlaanderen, maar toch is het aantal juristen dat uiteindelijk voor de job als advocaat kiest het afgelopen jaar gedaald. Er zijn nu 10.665 advocaten in Vlaanderen, dat is een kleine daling van 9. Al meer dan 20 jaar steeg het aantal nochtans. "Het feit alleen al dat we voor het eerst een daling hebben is historisch te noemen", zegt Hugo Lamon van de Orde van Vlaamse Balies. "We hadden de gewoonte jaar na jaar meer advocaten te hebben. Dat we een stap terug zetten is nieuw".

Vijftien jaar geleden kende Vlaanderen 8.150 advocaten. Jaar na jaar kwamen er telkens honderden bij. Intussen zijn er meer advocaten in Vlaanderen, dan gevangenen in ons land, om maar één vergelijking te maken.

Waarom de job nu minder populair wordt, is in principe giswerk. Maar uit een rondvraag bij verschillende balies komen enkele redenen wel telkens terug.  Wanneer er steeds meer beoefenaars zijn van dezelfde job voor nagenoeg dezelfde hoeveelheid werk en cliënten, dan is het aannemelijk te bedenken dat het knokken is in de sector. Aan de top is het heel hard werken, en in de onderste laag, waar het moeilijker is om stand te houden, kiezen sommigen voor andere oorden.

"De job van advocaat is veeleisender geworden. Het vraagt veel meer bijscholing. Het is niet meer gemaakt voor iemand die eventjes wil komen piepen in afwachting van iets anders, zoals mensen vroeger soms deden. Het vergt echt een engagement", zegt Hugo Lamon. Een advocaat moet volgens hem tegenwoordig jaren investeren om een expertise te hebben, en zich zo als advocaat te bestendigen. Denk maar aan de privacywetgeving. 

Advocaat is geen nine-to-five job, er zijn er die vragen hebben bij de work-life-balance

Hugo Lamon, Orde van de Vlaamse Balies

Daarnaast is het ook geen nine-to-fivejob. "De advocaat is een beoefenaar van een vrij beroep en dat is inderdaad een job die zich niet zozeer afspeelt tussen 9 en 5. Er zijn er inderdaad een aantal die zich vragen stellen bij de work-life-balance. Daar is wel meer aandacht voor in de kantoren", aldus Lamon.

Maar soms lonkt ook een andere sector. Als jurist kan je ook in de privé-sector aan de slag, en die is soms aantrekkelijker. "Wanneer het economisch goed gaat stellen we vast dat de instroom van de advocaten afneemt", zegt Antoine Van Eeckhout van de balie van West-Vlaanderen. "Blijkbaar opteren de jongere juristen dan eerder voor de relatieve zekerheid en dynamiek van de privé-sector, waar het comfortabeler en financieel interessanter werken is, dan het moeilijke vechtersbestaan van de advocatuur". Ter info, veel advocaat-stagiairs krijgen in het eerste jaar maar het minimuloon van 1.400 euro.

Minder West-Vlaamse advocaten

In het algemeen is het aantal advocaten in Vlaanderen dus gedaald, maar er zijn wel belangrijke regionale verschillen. De daling is het sterkst in West-Vlaanderen, daar zijn er nu 17 advocaten minder in vergelijking met 2017. "Dat is wellicht een correctie op de grote instroom van het aantal advocaten die er aan de balie van Kortrijk is geweest op een paar jaar tijd. Hoe die significante stijging er kwam is onduidelijk", zegt Antoine Van Eeckhaut, van de balie van West-Vlaanderen.

Uit de cijfers blijkt in ieder geval dat de daling vooral te zien is bij de kleinere balies. In grotere gebieden, zoals Antwerpen en Brussel, is het advocaten wél nog gestegen.

bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen