Netflix

Bent u klaar voor interactieve series? Netflix lanceert vandaag "Black mirror: Bandersnatch"

Vandaag lanceert Netflix een nieuwe aflevering van de serie "Black mirror". Voor het eerst kunt u zelf bepalen hoe het verhaal verloopt. Televisiemaker en regisseur Jonas Geirnaert is alvast enthousiast over de mogelijkheden die interactiviteit kan bieden.

Alweer een artikel over Netflix? Ja, want het Amerikaanse bedrijf slaagt er opnieuw in om nieuws te maken. Na enkele schuchtere pogingen om televisie en films interactief te maken zet Netflix vandaag opnieuw een stap met "Black mirror: Bandersnatch". In de nieuwste aflevering van de populaire reeks krijgt u als kijker de mogelijkheid om in te grijpen in het verhaal, door met uw muis voor optie één of optie twee te kiezen. 

Dat systeem is niet helemaal nieuw voor Netflix, zo kreeg u in de animatiefilm "Minecraft: story mode" al een vergelijkbare keuze voorgeschoteld. Met dat verschil dat Minecraft gebaseerd is op een game, en dat de kijkers/spelers al meer gewoon waren aan interactiviteit: 

Netflix

In 2016 was er ook al "Late shift" van Tobias Weber, de allereerste interactieve film waar de kijker tijdens het afspelen van de film keuzes moet maken. Die snelle beslissingen bepalen het verdere verloop van het verhaal, gespeeld door echte acteurs. Net zoals bij "Minecraft" vervaagt het verschil daardoor tussen het spelen van een game en het bekijken van een klassieke film. 

Toekomst van televisie?

Jonas Geirnaert is als televisiemaker en fan van "Black mirror" enthousiast over deze nieuwe mogelijkheden, vertelde hij aan Ruth Joos in "De wereld vandaag" op Radio 1: "Het is niet helemaal nieuw om te werken met interactieve plots, maar als er een één serie geschikt is om hiermee te experimenten, dan is het wel "Black mirror"."

Als er één serie geschikt is om hiermee te experimenten, dan is het wel "Black mirror"

Jonas Geirnaert, televisiemaker

"Op bepaalde punten zal je als kijker kunnen kiezen hoe het verhaal evolueert, en je kan zelf het einde bepalen", gaat Geirnaert verder. "Op kleinere schaal hebben we dat zelf geprobeerd met de serie "De dag", die eerder te zien was op VIER. Elke aflevering werd vanuit een ander standpunt verteld. Dat was tijdens het schrijven al een constante uitdaging. De chronologie moet kloppen, maar je moet ook iets toevoegen aan elke scène die terugkomt."

Bij interactieve afleveringen betekent dat een nog grotere uitdaging. De makers van "Black mirror" hebben voor deze aflevering van anderhalf uur in totaal vijf uur scenario bedacht. "Dat maakt het volgens mij alleen al daarom de duurste aflevering", lacht Jonas Geirnaert. "Maar het is vooral verhaaltechnisch heel straf: hoe zorg je ervoor dat alles blijft kloppen? En dat elke keuze door de kijker een even sterke plot oplevert? Ik ga zeker verschillende keren kijken om te zien hoe de keuzes evolueren. Ik vermoed dat je als kijker net meer betrokken zult zijn, omdat wat de personages overkomt ook mee jouw beslissing is."

"Maar of dit nu de toekomst is? Ik herinner me dat toen digitale televisie dik tien jaar geleden opkwam er al gesproken werd over het einde van lineair kijken, en over de opkomst van interactieve series. Daar is een paar keer mee geëxperimenteerd, maar is zeker niet meteen de norm geworden", gaat Geirnaert verder. "Op technologisch vlak kunnen we het al een tijdje, maar passief naar een film kijken, en helemaal ondergedompeld worden zonder zelf keuzes te moeten maken, dat blijft heel belangrijk."

Goed om weten: interactieve series kunt u niet op elk toestel bekijken, uw oude televisie of de minder recente apps zullen een foutmelding geven. 

Meest gelezen