Gevluchte Noord-Koreaanse vrouwen melden zich aan bij een Zuid-Koreaans centrum in 2009.
AP2009

Gegevens van duizendtal gevluchte Noord-Koreanen gelekt bij cyberaanval

Door een cyberaanval op computers van een hervestigingscentrum in Zuid-Korea, zijn de persoonlijke gegevens van een duizendtal gevluchte Noord-Koreanen gelekt. Wie er achter de cyberaanval zit, is voorlopig nog niet bekend. Gevreesd wordt dat familieleden in Noord-Korea door dit lek gevaar lopen.

Het datalek zou afkomstig zijn van een computer uit een Zuid-Koreaans centrum dat instaat voor de hervestiging van gevluchte Noord-Koreanen. Zuid-Korea kent verschillende van dat soort overheidsinstituten die Noord-Koreanen helpt om zich aan te passen aan het leven in het zuiden.

Volgens de overheid is dit het eerste grootschalige lek waarbij Noord-Koreaanse vluchtelingen betrokken zijn. 997 mensen werden al verwittigd dat hun data op straat liggen.

Gevaar voor familieleden

Waarnemers vrezen dat het datalek familieleden van de vluchtelingen in gevaar kan brengen. Noord-Korea zou ze kunnen gebruiken om meer informatie te verkrijgen over smokkelroutes of samenzweringen tegen het regime.

Ook de vluchtelingen zelf zullen nu minder geneigd zijn om zich te laten registreren in officiële centra. Hun veiligheid en privacy lijkt niet langer gegarandeerd, zeker gezien de toenemende sofisticatie van het Noord-Koreaanse hackersnetwerk.

Noord-Korea achter de aanvallen?

Noord-Korea weet niet wie allemaal precies het land ontvlucht is. Veel vluchtelingen staan er nog geregistreerd als vermist of zelfs als overleden. Volgens kenners voert het regime van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un dan ook geregeld cyberaanvallen uit om meer informatie over de identiteit van vluchtelingen in handen te krijgen. 

Volgens de overheden is het nog niet geheel duidelijk of Noord-Korea zelf effectief achter de cyberaanval zit. Het onderzoek is nog lopend. Het bevoegde ministerie liet alvast weten dat het "alles zal doen om dit soort incidenten in de toekomst te vermijden".

Meest gelezen