Videospeler inladen...

Defensie verstrengt regels smartphone-gebruik voor militairen tijdens operatie

Defensie verstrengt de regels voor het gebruik van smartphones bij militairen. Uit onderzoek blijkt dat vooral erg gevoelige locatiegegevens worden gehackt. Mogelijk ook van Belgische militairen. De regels zullen eerst worden toegepast bij de militaire operaties in de Baltische Staten, bij Rusland dus. "We weten dat Rusland interesse toont voor dat soort geo-data", aldus kolonel Carl Gillis van Defensie.

Meten is weten, ook voor Rusland

Sinds kort meet Defensie wat er gebeurt met een aantal gegevens zoals de geo-locatie van persoonlijk smartphone-toestellen. Verschillende apps, zoals bijvoorbeeld weerapps, navigatie- of sociale media-apps vragen om de locatie automatisch te mogen kennen. Voor militairen is die informatie extra gevoelig.

Vanzelfsprekend weten tegenstanders waar bijvoorbeeld NAVO-luchtmachtbasissen liggen, maar de informatie kan ook veel vrijgeven over hoe oefeningen gehouden worden, en de getalsterkte en procedures op basissen.

"We weten bijvoorbeeld dat Rusland bij de Baltische Staten actief die informatie probeert te achterhalen", aldus kolonel Carl Gillis van Defensie. "We hebben een risicoanalyse gemaakt over wat er allemaal met dat soort data zou kunnen worden gedaan", zegt Gillis. Op de vraag of er al informatie gehackt is van Belgische militairen blijft Gillis op de vlakte: "Militairen zijn mensen, en we weten dat iedereen gehackt kan worden".

Strengere regels, contact thuisfront blijft mogelijk

Defensie verstrengt de regels voor persoonlijke smartphone-toestellen. "We hebben een aantal jaren ingezet op preventie en bewustwording, maar dat blijkt niet langer voldoende", aldus de kolonel. De nieuwe regels zullen geleidelijk worden ingevoerd en zullen worden geëvalueerd.

In eerste instantie zullen militairen op operatie in de Baltische Staten wellicht geen persoonlijke toestel meer mogen gebruiken eenmaal buiten de basis. Mogelijk zelfs helemaal niet meer. "We kunnen helaas niet zover gaan als de Britten. Die gebruiken wegwerptelefoons en wegwerplaptops. Maar daar heeft Defensie geen budget voor", zegt Gillis. Hij wijst erop dat ons land niet het enige land is dat de regels voor persoonlijk smartphones aan het verstrengen is.

Gillis benadrukt wel dat Defensie erop toeziet dat militairen die in het buitenland op operatie zijn, zeker wel nog voldoende contact zullen kunnen hebben met hun families.  

Meest gelezen