Videospeler inladen...

Geen einde aan de shutdown, voor er volgende week een nieuw parlement is in de VS

De impasse rond de goedkeuring van de nieuwe Amerikaanse begroting blijft duren. President Donald Trump eist vijf miljard dollar voor een muur op de grens met Mexico en is niet bereid om een compromis te sluiten. De Democraten geven niet toe. Het ziet er naar uit dat er geen oplossing komt voor 3 januari, wanneer de Democraten opnieuw een meerderheid zullen hebben in het Huis van Afgevaardigden.

"Het bleek dat de Republikeinen er niet veel zin in hadden. De zitting waarin een compromis gevonden moest worden, duurde slechts vier minuten", zegt correspondent Michiel Vos in "De ochtend". "Toen werd er besloten dat men alsnog naar huis ging en pas in het nieuwe jaar weer bijeenkomt. Dus deze shutdown van de federale overheid komt niet tot een einde vooraleer er een nieuw Congres is, volgende week donderdag."

De shutdown duurt nu al zes dagen. Honderdduizenden federale ambtenaren zitten thuis zonder loon of moeten aan het werk zonder dat ze betaald worden. "Het probleem is dat er begin volgend jaar een nieuw parlement aankomt", zegt Vos. "Bovendien is het niet helemaal duidelijk of het Witte Huis enkel die vijf miljard wil en voor de rest niets. En voor de Democraten is het niet duidelijk waarover ze nog kunnen onderhandelen."

Impasse

De bouw van een muur op de grens met Mexico, was een verkiezingsbelofte van president Trump. Hij is dan ook onverzettelijk als het aankomt op de financiering ervan, ook al had hij gezegd dat Mexico voor de muur zou betalen. "Trump wil vijf miljard. Hij is daar zo boos over geworden dat hij niet wil onderhandelen tot de Democraten over de brug komen met vijf miljard. De Democraten willen wel meewerken aan meer uitgebreide veiligheidsmaatregelen aan de Amerikaans-Mexicaanse grens.  Meer bewaking, meer drones, meer hekwerk: meer zaken die misschien wel verdacht veel lijken op een muur, maar niet aan een fysieke muur."

"Het zit de meeste Amerikanen voorlopig nog niet heel erg in de weg, nu tijdens de kerstperiode. Maar de meerderheid in Amerika zegt dat het de schuld is van Trump. Hij heeft vaak gezegd dat hij een muur zou bouwen en Mexico er voor zou betalen. Hoe komt het dan dat we nu een nota gepresenteerd krijgen van vijf miljard en dat wij er voor moeten opdraaien?"

Chaos in 2019

Een oplossing voor de shutdown zal er in 2019 allicht snel komen, wanneer het Huis opnieuw Democratisch wordt. "Maar de meer verdeelde regering zou er wel voor kunnen zorgen dat het nog veel chaotischer wordt dan het nu al is", zegt Michiel Vos. "En het is nu al heel chaotisch: niemand houdt nog bij wat er allemaal aan de hand is in de regering. We hebben een president die een beetje chaotisch reageert - dat zegt ook de rechterzijde - en het water langs alle kanten ziet binnenkomen. Dus we weten echt niet waar het in 2019 naartoe gaat."

bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen