Videospeler inladen...

Gewezen gerechtsdeurwaarder Jo Van Backlé (91) is overleden

De gewezen gerechtsdeurwaarder Georges "Jo" Van Backlé is overleden. Hij is 91 geworden. Van Backlé was een begrip in heel wat televisieprogramma's op de toenmalige BRT en BRTN, van de jaren zestig tot de jaren negentig. 

Van Backlé was een absoluut begrip in de tijd van de televisiespelletjes op de toenmalige BRT en BRTN, dan spreken we over de jaren zeventig, tachtig en negentig. Meer zelfs, hij zette het begrip "gerechtsdeurwaarder" op de kaart.

Noem een spelprogramma uit die tijd en Van Backlé was erbij betrokken. Hij moest toezien op het correcte verloop van alles, werd vaak vernoemd als "het toeziend oog" en kwam dan ook vaak in beeld, al dan niet met een grote kartonnen cheque. Toen mocht het op televisie nog allemaal iets minder flitsend zijn.

De programma's die hij begeleidde zijn talloos en wekken nostalgie op: "Ingrid Ingrid", "Damesdubbel", "100.000 of niets", maar ook de trekkingen van de Nationale Loterij, waar hij voor de juiste gang van zaken instond.

Een beetje een gezicht, maar vooral een begrip uit de Vlaamse televisiegeschiedenis

Van Backlé was ook betrokken bij "Pak de poen", dat legendarisch is geworden nadat de eerste aflevering - met presentatoren René en Manu Verreth- volledig de mist was ingegaan. Van Backlé moest de hele tijd ingrijpen en corrigeren, het leverde dolkomische, onvoorspelbare, maar ook tenenkrullende televisie op.  Het programma werd direct bijgestuurd en kreeg Luc Appermont als presentator.

Van Backlé was er trouwens al bij in 1967, in het programma "Een tegen allen", met de legendarische Tony Corsari als presentator. Om maar te zeggen, met Van Backlé verdwijnt een iconische naam uit de Vlaamse televisiegeschiedenis. Geen presentator, een beetje een gezicht, maar vooral een begrip, een naam uit de Vlaamse televisiegeschiedenis.

Luc Appermont: "Heel aimabele man met heel groot gevoel voor humor"

"Ik heb hem eerst gekend als een modale kijker, maar daarna was er geen enkel variétéprogramma waarin hij ontbrak, "Meester" Van Backlé. Hij was een vaste waarde. Hij was geen presentator, maar kreeg wel een status van een échte BV in die tijd. Ik heb hem professioneel leren kennen ten tijde van "Pak De Poen", ja.  Een heel aimabele man was het, met een heel groot gevoel voor humor, wat misschien vreemd is voor een gerechtsdeurwaarder", zegt Luc Appermont.

"Hij en zijn vrouw Leentje waren eigenlijk societyfiguren. Ze waren aanwezig op elk feestje dat met televisie gerelateerd was, hij was trouwens ook graag gezien door alles en iedereen. Ik denk niet dat er één gerechtsdeurwaarder is die zo graag werd gezien", lacht Appermont.

Van Backlé, dat was punten tellen en controleren, toen televisie maken nog veel ambachtelijker dan nu was.  "Hij deed dat altijd perfect. Al maakte hij bij de broers Verreth misschien toch één kleine uitschuiver. Toen ze thuis iemand moesten opbellen, lukte het niet, de man gaf niet thuis. De presentator vroeg: "Meester wat moet ik nu doen?", waarop Van Backlé antwoordde: "Leren telefoneren". Wat op zich eigenlijk wel grappig was, maar het was live televisie van toen, in moeilijke omstandigheden. Bart Peeters of ik hadden het ook niet kunnen oplossen. Maar voor de rest, ik herhaal het, aimabel, maar met grote ernst voor zijn vak."

Margiet Hermans: "Hij paste fysiek perfect in het plaatje"

Margriet Hermans, talkshowpresentatrice van weleer, werkte nooit echt samen met Van Backlé, maar kent de man van naam en faam: "Hij was de huisdeurwaarder van de VRT. Van "Spel zonder grenzen" tot "Eurosong" dook hij op. Hij was dan altijd de finale stem, zeker wanneer het publiek werd betrokken in het programma."

"Een heel speciaal iemand. Ook al door zijn heel specifieke job. Een man die nooit uit zijn rol is gevallen, behalve die ene keer in "Pak de poen" inderdaad. Het type, de figuur, de "heer" Van Backlé, ja, dat paste hem als gegoten. De periode van de witte boord was dat, hij paste perfect in het plaatje. Ook fysiek. Met zijn lichaam en verschijning dwong hij ook al discipline af. Een indrukwekkend figuur toch wel ", besluit de gewezen presentatrice van de zomershows op TV1.

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen