Videospeler inladen...

Israëlische schrijver en vredesactivist Amos Oz (79) overleden

De prominente Israëlische schrijver en publicist Amos Oz is op 79-jarige leeftijd overleden. Hij is vaak genoemd als kanshebber voor de Nobelprijs voor literatuur. Zijn bekendste werken zijn "Black Box" uit 1987 en "Een verhaal van liefde en duisternis" uit 2002, dat ook verfilmd werd. Amos Oz was een van de eerste Israeli's die een tweestatenoplossing verdedigden voor het conflict tussen Israël en de Palestijnse gebieden. 

De gerenommeerde Israëlische schrijver Amos Oz is overleden. Dat heeft zijn dochter Fania Oz-Salzberger bekendgemaakt op Twitter. Oz is 79 geworden, hij is gestorven aan de gevolgen van kanker. 

Amos Oz schreef een veertigtal boeken, waarvan 14 romans. Bijna al zijn werk is in het Nederlands vertaald. De bekendste werken zijn wellicht zijn brievenroman "Black Box" uit 1987 (over de spanningen rond een uiteenvallend huwelijk en die meteen de religieuze en politieke tegenstellingen tussen Joden onderling blootleggen) en "Een verhaal van liefde en duisternis" uit 2002 (over opgroeien in de ontluikende staat Israël). 

Oz' werk is vertaald in 45 talen en gepubliceerd in 47 landen. Hij is lang genoemd als kanshebber voor de Nobelprijs voor literatuur. In 2005 ontving hij in Frankfurt de prestigieuze Goethe-prijs, een driejaarlijkse prijs voor uitmuntendheid in de literatuur. In mei 2008 werd hij doctor honoris causa van de Universiteit Antwerpen. 

Amos Oz (zijn aangenomen achternaam betekent "moed") was een van de eersten die een tweestatenoplossing bepleitte voor het Israëlisch-Palestijns conflict. Dat deed hij al meteen na de Zesdaagse oorlog in 1967.  "Dat is een man die altijd moreel stellingen heeft ingenomen die een beetje haaks stonden op wat het establishment van hem zou hebben verwacht", zei Ludo Abicht in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Oz was een goede vriend van de voormalige Israëlische premier Shimon Peres. In 2016 hield hij een afscheidsrede tijdens diens staatsbegrafenis. Daarin hield hij een vurig pleidooi voor vrede met de Palestijnen.

In 2008 las Ramsey Nasr zijn gedicht "Utopia" voor aan Amos Oz. De schrijver zei toen dat Israël met Hamas moest praten en pleitte voor een nette scheiding. De Joodse kolonisten moesten weg, maar de Palestijnse vluchtelingen mochten ook wel niet terugkeren. Bekijk hieronder de beelden.

Videospeler inladen...

In 2005 interviewde journalist Inge Vrancken de schrijver. Hij had toen een politiek pamflet geschreven over de politieke toestand in Israël. Bekijk het interview

Videospeler inladen...

"Veel van wat hij zegt, blijft hangen", zegt Vrancken in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Dat is ook een openheid die hij altijd creëert en wil creëren. Hij wil geen gelijk krijgen. Hij wil dat mensen luisteren naar elkaar, praten met elkaar en proberen begrip te tonen voor hoe een ander denkt."

bekijk hieronder het portret van Amos Oz in "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen