De Amerikaanse troepen verlaten binnenkort Noord-Syrië.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Syrische leger biedt bescherming aan Koerden na terugtrekken van VS

Het Syrische leger heeft zijn troepen gestuurd naar de door Koerden gecontroleerde stad Manbij, in het noorden van Syrië. Het leger deed dat na een oproep om extra bescherming van de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) tegen een mogelijke inval van Turkije. Het bondgenootschap tussen het Syrische leger en de Koerden komt er nadat Amerikaans president Donald Trump had beslist om zijn troepen terug te trekken uit Noord-Syrië.

"De Syrische strijdkrachten garanderen volledige veiligheid aan alle Syrische burgers en anderen aanwezig in het gebied", zegt het Syrische legerbevel in een verklaring.

Eerder op de dag zei YPG zich te hebben teruggetrokken uit Manbij, om zich te kunnen concentreren op het bestrijden van de terreurgroep Islamitische Staat in het oosten van Syrië. "We nodigen de Syrische staat uit om zijn strijdkrachten te sturen om posten over te nemen en Manbij te beschermen in het licht van de aanhoudende bedreiging van Turkije", klonk het.

Een Koerdische bron van de Militaire Raad van Manbij zegt dat de Syrische regeringstroepen enkel een soort "veiligheidsgordel" hebben gevormd rond Manbij. Ook Rami Abdel-Rahman, het hoofd van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) zei dat ze enkel posities hebben ingenomen in de buitenwijken. 

Bescherming tegen Turkije

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan kondigde in het verleden meermaals een militair offensief aan in Noord-Syrië tegen de Koerden. Zij vrezen nu dat Erdogan vrij spel krijgt na de beslissing van Trump om Amerikaanse troepen terug te trekken uit Noord-Syrië. De VS vormde daar een bondgenootschap met de Koerden tegen IS, en zorgde zo voor bescherming tegen Turkije.

Turkije beschouwt YPG als een verlengstuk van de verboden Koerdische arbeiderspartij PKK, en vreest dat de Koerden een autonoom gebied in Syrië aan de Turkse grens consolideren. Maar ook voor de Syrische regering is zo'n autonoom gebied uit den boze.

Meest gelezen