Treintickets worden een beetje duurder, de Go Pass gaat volledig digitaal

Vanaf 1 februari 2019 zal een treinkaartje gemiddeld 0,69 % duurder worden. Dat heeft de raad van bestuur van de NMBS goedgekeurd. Woon-werk- en schoolabonnementen slaan met 1,18 % op. Reizen in eersteklas,  weekendtarieven en sommige losse tickets worden goedkoper.

"De tariefaanpassing is lager dan de stijging van de gezondheidsindex, want die stijgt met 1,64%," zegt NMBS in een persbericht.  Sommige tickets, zoals standaard- en weekendbiljetten voor de middellange- en lange afstand, worden zelfs goedkoper.  Maar de abonnementen voor school en woon-werk worden 1,18% duurder.

Met de goedkopere tarieven wil de NMBS naar eigen zeggen "Nog meer occasionele reizigers aantrekken. Dat past in de commerciële strategie van de NMBS, die erop gericht is de trein in het bijzonder bij de occasionele reizigers, actief te promoten." 

NMBS wil volop digitaal

Vanaf 1 juli 2019 worden sommige passen digitaal: de Rail Pass (vrij traject), de Go Pass 10 (vrij traject voor jongeren tot 26 jaar) en de Key Card (voor korte afstanden binnen een zone). De Rail Pass en de Key Card blijven ook bestaan in een papieren versie, de Go Pass 10 zal vanaf juli uitsluitend digitaal te verkrijgen zijn.

NMBS wil volop inzetten op digitale verkoop van tickets en passen. "Op die manier kan de klant zijn biljet kopen waar en wanneer hij wil en het valideren vooraleer hij op de trein stapt. De maatregel past eveneens in het actieplan tegen agressie, omdat digitale betaalopties de discussies over papieren invulpassen zullen doen verdwijnen," zegt Bart Crols van NMBS.

Fiets mee op de trein? 4 euro extra per rit

Groepen van 15 personen of meer krijgen voortaan minder korting maar een gegarandeerde zitplaats wanneer ze hun treinreis reserveren. Vanaf februari 2019 wordt standaard een korting van 60% toegepast in plaats van 70%.

Kinderen onder de 12 die in groep reizen, zullen vanaf februari 2019 slechts € 1 per traject betalen. Dat kan interessant zijn voor jeugdbewegingen en scholen.

Het tarief om een fiets mee te nemen op de trein wordt vereenvoudigd. In plaats van twee verschillende tarieven (een enkele reis voor € 5 en dagkaart voor € 8) komt er een vast fietstarief van € 4 per traject. Vouwfietsen meenemen op de trein blijft gratis.

Meest gelezen