Omstreden clip van rapperscollectief: “Hier zullen ze mee thuis komen van school”

Op de eerste plaats van de Nederlandse hitparade staat deze week “Huts” van het rapperscollectief The Blockparty & Esko. Hitsucces in Vlaanderen zit er aan te komen want het nummer is vanaf nu Ultratip. De videoclip bij de hit is intussen 7 miljoen keer bekeken. Het is vooral die videoclip die wenkbrauwen doet fronsen. “Vrouwonvriendelijk en verontrustend”, zegt Eline Van Audenaarde van Shesaid.so. 

In de clip bij “Huts” wordt getoond hoe nagenoeg naakte vrouwen worden meegesleept over de schouders van de rappers, hoe ze daarna met machinegeweren worden neergeschoten. In Nederland verwekte de clip amper deining. Van hun eigen rappers zijn de Nederlanders al veel gewoon. Sommige rellen geraakten ook de Belgische grens over, zoals de heisa rond uitspraken van rapper Boef of het succes van het bij kinderen populaire “Kind van de duivel” van Jebroer.  

"Gaat naar tieners, en nog jonger"

Shesaid.so is een internationaal netwerk van vrouwen in de muziek. De organisatie wil de belangen van vrouwen in de muziekindustrie verdedigen. Eline Van Audenaerde is vertegenwoordiger van de Belgische tak en was niet blij toen ze de clip onder ogen kreeg. “Als ik eerlijk ben, ik begrijp echt niet wat in deze clip gebeurt”, vertelt ze in “De wereld vandaag” op Radio 1. “Ik begrijp de straattaal niet en het concept niet. Waarschijnlijk ben ik het publiek niet voor dit nummer. Maar ik ben zeker dat de meeste fans dit ook nauwelijks begrijpen. En laten we er niet aan twijfelen: dit gaat naar tieners, en waarschijnlijk nog jonger. Hier zullen ze mee thuis komen komen van school. Het nummer circuleert trouwens ook bij ons al volop.”

"Huts a niffauw"

The Blockparty & Esko feat. Mouad Locos, JooeyAK, Young Ellens & Chivv –want zo heet de groep voluit- toont in de videoclip bij “Huts” ook bizarre en prettig gestoorde beelden, samen met allerlei aanstekelijke gebaren en danspassen. Maakt die context dan niet veel goed? “Nee, ik vind niet dat we dit gewoon moeten gaan vinden”, zegt Van Audenaerde. “Zelfs als het een parodie betreft, zelfs al is het hiphopcultuur. Trouwens de beelden uit deze clip gaan terug op een video, "Huts a niffauw" die vorig jaar al viraal ging. En die was behoorlijk shockerend, echt wel heel vrouwonvriendelijk. Ook de dieren worden niet goed behandeld. En dan zwijg ik nog over het geweld dat getoond wordt in de video. We moeten dit niet normaal vinden want het is verontrustend. Dit moet gewoon veranderen.”

"Huts" is vanaf deze week Ultratip in Vlaanderen, een etiket dat de Vlaamse hitparade Ultratop geeft aan de meest potentiële hit-in-wording. Het is nog afwachten of de omstreden clip ook op Vlaamse tv-zenders te zien zal zijn. En mochten de kinderen thuiskomen met de term "huts": die is volkomen betekenisloos, zeggen de rappers. Gewoon een prettig stopwoord.

Meest gelezen