Recordjaar voor natuurhulpcentrum Opglabbeek

Het natuurhulpcentrum in Opglabbeek heeft in 2018 bijna 8.000 dieren opgevangen en dat is een record. Dat grote aantal heeft niet te maken met grote inbeslagnames, maar wel met de vele inheemse dieren die dit jaar zijn binnengebracht.

Het natuurhulpcentrum ving 1.500 exoten op, zoals apen of beren, en 6.500 dieren van hier zoals vogels, egels, vossen en reeën. Dat grote aantal heeft mogelijk te maken met de droge zomer van dit jaar. Michael Deryckere van het natuurhulpcentrum: "We zien dat er relatief veel egeltjes zijn binnengebracht. Bijna 800. En dat die waarschijnlijk toch wel problemen hadden om hun jongen groot te brengen." De vogels hadden geen last van de droogte, maar hadden meerdere nesten, en daardoor zijn ook veel jonge vogeltjes binnengebracht.

Drie Litouwse beren, een dode wolf en twee jonge bevers

Bijzondere dierenverhalen waren er ook, met onder meer de drie beren uit Litouwen die op 22 december in Opglabbeek zijn aangekomen. De dieren zitten nu enkele weken in quarantaine.  De mensen van het natuurhulpcentrum hebben ook de wolf opgehaald die is doodgereden. En voor het eerst zijn twee jonge bevers met de hand grootgebracht. "Die zijn in het begin van het jaar opgehaald en doen het nog altijd heel goed", zegt Michael Deryckere, "ze zitten hier nog in hun buitenverblijf en we hopen dat we ze volgend jaar kunnen uitzetten." 

bekijk hieronder de reportage van "Karrewiet" over de drie beren

Videospeler inladen...

Meest gelezen