Videospeler inladen...

Reddingsschip met 300 migranten aangekomen in Spanje

Een reddingsschip met aan boord 311 vluchtelingen en migranten is aangemeerd in het uiterste zuiden van Spanje, vlak bij Gibraltar. De migranten werden een week geleden gered op de Middellandse Zee, voor de Libische kust. Maar verschillende EU-lidstaten, zoals Italië en Malta, weigerden het schip te laten aanmeren.

"Missie volbracht", zegt de directeur van de Spaanse ngo Proactiva Open Arms op Twitter. Zijn schip is aangemeerd in "de enige beschikbare veilige haven aan de Middellandse Zee", zegt hij: San Roque, vlak bij de havenstad Algeciras, in het zuiden van Spanje. De ngo redde de 311 migranten een week geleden al voor de Libische kust, maar kon nergens terecht.

(Lees voort onder de tweet.)

Uiteindelijk bood Spanje een oplossing. Zondag verklaarde de Spaanse regering van de sociaaldemocraat Pedro Sánchez zich bereid om het schip aan te nemen.

De geredde migranten zaten op drie boten, niet zo ver van de Libische kust. "Zo is Kerstmis op de Middellandse Zee", tweette Proactiva Open Arms. De meesten van hen komen uit Somalië, Nigeria en Mali. Onder hen was ook een vrouw met een nog maar enkele dagen oude baby. Zij werden per helikopter wel naar Malta gebracht.

Reddingsoperaties bemoeilijkt

Het is voor hulporganisaties alsmaar moeilijker om de bootvluchtelingen te redden op de Middellandse Zee. Eerder beëindigden SOS Méditerranée en Artsen Zonder Grenzen de reddingsoperaties van het reddingsschip Aquarius. Die beslissing kwam er na een reeks doelgerichte politieke aanvallen op het werk om mensenlevens te redden, zeggen de hulporganisaties. Ze beschuldigen de Europese autoriteiten, en niet in het minst de populistische regering in Italië, van de criminalisering van humanitaire hulp op zee.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie kwamen dit jaar meer dan 113.000 migranten via de gevaarlijke route over de Middellandse Zee naar Europa: 56.480 bereikten Spanje, 31.310 kwamen naar Griekenland en 23.126 streken in Italië neer. Veel migranten overleefden de trip niet: 2.242 mensen verdronken of zijn vermist.

bekijk hieronder beelden uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen