Videospeler inladen...

Smoorverliefd, hartverscheurend verdriet en "zelfbeklag": herbeleef de 10 royale gebeurtenissen van 2018

In royals op zondag kijken we deze week terug op de bewogen koninklijke momenten van het voorbije jaar. Welke beelden of gebeurtenissen zijn blijven hangen? Smoorverliefde koppels, pril babygeluk en tedere gebaren, maar evengoed diepmenselijke drama's tot openlijke ruzies toe. Onze tien van 2018 op een rij:    

1. Het sprookjeshuwelijk van Harry en Meghan

Met stip op nummer 1 wellicht voor de liefhebbers: het sprookjeshuwelijk van de Britse prins Harry met de gewezen Amerikaanse actrice Meghan Markle op het domein van Windsor Castle. Een stralende Meghan schrijdt grotendeels alleen naar het altaar, met in haar kielzog de bruidskinderen. Pas halverwege de kapel staat kroonprins Charles zijn schoondochter in spe op te wachten.

You look amazing. I'm so lucky

Prins Harry

Harry kan zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en kijkt vol bewondering hoe zijn aanstaande vrouw haar opwachting maakt. Meer nog: hij kan zijn ogen niet van Meghan afhouden. Britse liplezers spotten zijn eerste woorden die hij haar zachtjes toefluistert: "You look amazing. I'm so lucky."

Videospeler inladen...

2. Een nieuw Brits prinsje, Louis

Op maandag 23 april schenkt Kate Middleton met prins William aan haar zijde het leven aan een tweede zoontje, die de naam Louis Arthur Charles krijgt. De hertogin bevalt om 12.01 uur en een luttele zeven uur later staan de trotse vader en moeder op de stoep van St Mary's Hospital om hun kersverse baby aan de pers en wereld voor te stellen. Even later vertrekt het trio naar huis, met William aan het stuur richting Kensington Palace.

Een Britse traditie waar kritiek op komt. Glimlachend in een keurige rode jurk, met de haren mooi gecoiffeerd en feilloos op hoge haken. Wat is de impact van Kates "perfectie" op andere vrouwen die pas zijn bevallen?

Videospeler inladen...

3. Prinses Elisabeth vertrekt naar Wales

Met een welgemeende afscheidszoen van prins Emmanuel trekt onze Belgische kroonprinses Elisabeth voor een tweejarige opleiding naar Wales. Het Atlantic College staat erom bekend mensen uit verschillende culturen samen te brengen en in te zetten op dienstverlening zoals vrijwilligerswerk. De campus is rond een kasteel uit de 12e eeuw gebouwd.  Elisabeth zal er zo'n normaal mogelijk leven leiden, uit de schijnwerpers.

Het is even aanpassen voor ons

Koningin Mathilde

Bij de herdenkingsplechtigheid voor wijlen koning Boudewijn in september laat koningin Mathilde haar moederhart spreken en vertelt aan de fans die buiten de kerk van Laken staan dat haar oudste dochter het "heel goed" stelt op haar nieuwe school, maar dat het toch "even aanpassen is" op het thuisfront.

Bekijk hoe de directeur van het Atlantic College VRT NWS rondleidt:

Videospeler inladen...

4. Minder dotatie voor prins Laurent

De Kamer beslist om eenmalig 15 procent (46.000 euro) van de dotatie van de broer van koning Filip in te trekken. De sanctie komt er omdat de prins Laurent zonder toestemming in legeruniform een plechtigheid heeft bijgewoond op de Chinese ambassade.

Laurent had nog een brief naar de leden van de Kamer geschreven waarin hij stelt dat hij "voortdurend gedwarsboomd wordt door familie en politiek". Een emotioneel betoog of puur zelfbeklag, de meningen zijn verdeeld. Laurent en zijn advocaat dienen alvast een annulatieberoep in bij de Raad van State tegen de vermindering van zijn dotatie. 

Ik ben gelukkig als de anderen gelukkig zijn

Prins Laurent

Sinds heisa houdt de prins zich ver weg van de pers. Maar bij zijn bezoek aan de winteropvang voor daklozen en hun huisdier eind deze maand in Brussel waren journalisten wel welkom. Op de vraag of hij zelf weer gelukkig is, antwoordde hij in zijn typische stijl: "Ik ben gelukkig als de anderen gelukkig zijn." 

Videospeler inladen...

5. Ondergaat koning Albert DNA-test?

Het Brusselse hof heeft eind oktober beslist dat koning Albert II binnen de drie maanden een DNA-staal moet afstaan in de zaak rond kunstenares Delphine Boël. Boël vraagt al járen aan het gerecht om erkend te worden als de biologische dochter van Albert. De advocaat van de koning laat weten dat hij de zaak bestudeert. Hij wil ook geen uitspraken doen over een eventuele DNA-test van koning Albert. Cassatie aantekenen behoort nog tot de mogelijkheden.

De advocaten van Boël reageren dan weer opgelucht. "De rechters hebben geen rekening gehouden met de personaliteiten in dit dossier. (...) Het is een serene en sterke bevestiging van de principes dat het belang van het kind altijd voorop moet staan", klinkt het. Wordt vervolgd, ergens in februari 2019.

Videospeler inladen...

6. Een nieuw Zweeds, gapend prinsesje

In Zweden bevalt prinses Madeleine van dochtertje Adrienne Josephine Alice. Het meisje wordt op 8 juni gedoopt op de vijfde huwelijksverjaardag van haar ouders. De viering in het Zweeds en het Engels (vader Christopher O'Neill heeft Amerikaans-Britse roots) wordt live op tv uitgezonden en gaat gepaard met aloude tradities. 

Adrienne draagt de doopjurk van de koninklijke familie die al sinds 1906 meegaat, haar zes peetouders houden aan het altaar hun hand boven haar hoofdje en koning Carl Gustaf verleent zijn kleindochter de Orde van de Serafijnen. De Zweedse royals hebben tijdens de plechtigheid hun handen vol met hun kleintjes die zich stierlijk vervelen, hun schoenen uittrekken en zich verstoppen bij de fotosessie. 

Videospeler inladen...

7. Máxima's verdriet gaat door merg en been

Bij een werkbezoek aan een medisch instituut in Groningen reageert de Nederlandse koningin Máxima voor het eerst op de dood van haar jongere zus Inés (33). Ze is -begrijpelijk- duidelijk aangeslagen, had haar woorden vooraf op papier gezet maar vindt ze uiteindelijk vanzelf.  Woorden om stil van te worden. 

Mijn zusje Inés kon niet genezen

Koningin Máxima

"Mijn kleine, lieve, begaafde zusje Inés was ook ziek. Ze kon geen vreugde vinden, ze kon niet genezen. Onze enige troost is dat ze nu eindelijk vrede heeft kunnen vinden. Ik wil echt mijn grote dank uitspreken voor de talloze brieven, berichten en blijken van medeleven. Ik wil ook danken voor het respect dat iedereen heeft gehad voor mijn familie in deze hele zware periode. Dank, dank, dank."

8. Een laatste teder gebaar van prins Henrik

Ander verdriet is er ook aan het Deense koninklijke hof waar prins Henrik (83) sterft na complicaties opgelopen bij een operatie aan de longen. Daarmee verliest koningin Margrethe haar metgezel met wie ze 50 jaar lang getrouwd was. Hij mocht dan wel grondig gefrusteerd zijn omdat hij nooit de titel van koning kreeg, Henrik bleef oprecht van zijn "Daisy" houden en had een laatste verrassing voor haar in petto op zijn uitvaart.

De kransen vormden op zijn wens een bloementuin in Christiansborg Slotskirke waar zijn kist stond. Die bloementuin had een speciale betekenis voor het koppel en dook al voor het eerst op in juni 1967 tijdens hun huwelijk. "Ik kwam uit een land (Frankrijk, red.) van bloemen in een bloeiende tuin terecht. (...) Maar het meisje (Margrethe, red.) echter was de mooiste versiering in de tuin", vertelde hij toen in zijn trouwrede. 

9. Staande ovatie voor zieke Mette-Marit

Bij de Noren slaat het nieuws in als een bom: het hof maakt bekend dat kroonprinses Mette-Marit (45) aan longfibrose (IPF) lijdt. Daarbij wordt zuurstof niet goed opgenomen door de vorming van littekenweefsel in de longen. De ongeneeslijke en progressieve ziekte kan leiden tot een vermindering van de gemiddelde levensverwachting. Mette-Marit ziet zich genoodzaakt haar agenda drastisch aan te passen, maar ze belooft om nog zoveel mogelijk officiële activiteiten bij te wonen.

De geliefde prinses krijgt onverwacht een staande ovatie van het publiek als ze de Nordic Council Literature Prize uitreikt, haar eerste publieke optreden na de bekendmaking van de chronische ziekte. Dokters loven de prinses, omdat ze een gezicht geeft aan een longziekte waarover weinig mensen praten: "Het toont aan dat niet enkel "gewone mensen" ziek worden."

10. Een minder zalige Pasen in Spanje

Het had een vredige, gezamenlijke paasviering moeten zijn, maar het draaide lichtjes anders uit. In april toont de Spaanse koningin Letizia voor het oog van de verzamelde pers dat ze niet opgezet is met de aanwezigheid van haar schoonmoeder. Letizia verstoort de fotoshoot aan de kathedraal van Palma de Mallorca en duwt de hand weg van oud-koningin Sofía als die liefdevol contact zoekt met haar kleindochters. Schoonvader Juan Carlos kijkt verbaasd toe en koning Felipe weet uiteindelijk de gemoederen te bedaren.

De beelden gaan al snel viraal. "Gespannen sfeer" en "geen perfecte harmonie", luidt het subtiel in krantenartikels. El Pais spreekt onomwonden over twee koninklijke families. "Diegene die glimlachend op de foto's prijkt, en diegene in huiselijke kring."

Bekijk de video van de openlijke ruzie:

En de uiteindelijke foto die geen wrevel uitstraalt:

Reporters

Meest gelezen