Unicef slaat alarm: in 2018 dramatische stijging gewelddaden tegen kinderen in conflictzones

Het is helaas een gruwelijke trend: jaar na jaar worden steeds meer kinderen het slachtoffer van oorlogsgeweld. De dertigste verjaardag van de ondertekening van het Verdrag voor de Rechten van het Kind is er één in mineur.  Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, tracht de wereld een geweten te schoppen.

Steeds meer kinderen  worden het slachtoffer van oorlogswreedheden. 2018 bracht helaas niet de verhoopte kentering. Integendeel, het gaat van kwaad naar erger, blijkt uit een Unicef-rapport. De politieke verantwoordelijken kijken opzij, waardoor geweldenaars bovendien vrijuit gaan.

Geweld tegen kinderen wordt steeds meer als oorlogstechniek gebruikt

Michel Lorge, Unicef

Michel Lorge, algemeen directeur van Unicef, verduidelijkt: "Geweld tegen kinderen kan vele vormen aannemen. Het eerste probleem van de kinderen is natuurlijk de angst. Het geluid van een ontploffing. Vaak zijn kinderen ook getuige van geweld tegen hun ouders. Steeds meer vaders worden voor de ogen van hun kinderen afgemaakt. Dat zijn helaas nieuwe oorlogstechnieken. Kinderen worden bovendien steeds vaker een regelrecht doelwit voor de geweldenaars, die dan bijvoorbeeld scholen of schoolbussen aanvallen."

Patrick Brown © 2017 Panos/Unicef

Georganiseerd geweld tegen organisaties die kinderen beschermen

Vermits geweld tegen kinderen als oorlogstechniek wordt gebruikt, zien oorlogvoerende partijen de hulporganisaties steeds meer als vijanden.  "Geweld tegen kinderen is een efficiënt middel in de strijd om de macht", zegt Michel Lorge (Unicef).

"Steeds meer moeten wij daarom het Unicef-logo van onze vrachtwagens die hulp komen bieden verwijderen. Dat geldt trouwens niet alleen voor Unicef. Dat is een tendens waarvan bijvoorbeeld ook het Rode Kruis het slachtoffer wordt. Hulpverleners in conflictgebieden moeten zich van langsom meer met anonieme wagens verplaatsen. Anders zijn ze een regelrecht oorlogsdoelwit."

 Ook wagens met het Unicef-logo worden oorlogsdoelwit
BELGA/DOPPAGNE

In het rapport wordt er concreet ingegaan op de schrijnende situatie in 18 landen of gebieden. In alfabetische volgorde zijn dat Afghanistan, Burkina Faso, de Centraal-Afrikaanse republiek, Congo, Irak, Israël, Jemen, Kameroen, Mali, Myanmar, Niger, Nigeria, Oekraïne, de Palestijnse gebieden, Somalië, Syrië,  Tsjaad, Zuid-Soedan. Het volledige rapport vindt u hier

Meest gelezen