Zijn er al kleine wolfjes op komst in Leopoldsburg?

Wolvin Naya, die in Limburg leeft, zal dit voorjaar waarschijnlijk kleine wolfjes baren. Dat verwacht wolvenkenner Jan Loos. Maar dat de wolvin nu al drachtig zou zijn, zoals gisteravond in het tv-programma “Vrede op aarde” werd geïnsinueerd, daarvoor is het nog te vroeg, zegt Loos.

“Weet u al iets meer?” Die vraag stelde tv-presentator Sven De Leijer gisteravond aan CD&V-voorzitter Wouter Beke, in het amusementsprogramma “Vrede op aarde”.

Beke is namelijk burgemeester van Leopoldsburg, waar de wolvin Naya en de wolf August deze zomer voor het eerst samen werden gespot. De Leijer wilde weten of Beke al wist of Naya al zwanger is.

(Lees verder onder het fragment uit "Vrede op aarde".)

Video player inladen...

“Ik mag nog niets zeggen”, antwoordde Beke mysterieus op de vraag van De Leijer. “Wij hebben een heel groot militair domein, dus er is plaats genoeg voor een hele wolvenroedel”, voegde Beke er nog aan toe.

Wolvenkenner Jan Loos van Landschap vzw drukt echter de hoop de kop in dat wolvin Naya al zwanger zou zijn. “Nee, en wie daar nu over zit te speculeren is te vroeg”, zegt Loos stellig.

Pas in maart

Waarom is het te vroeg? “Wolven hebben een draagtijd van ongeveer twee maanden,” legt Loos uit, “net zoals honden.” Maar Loos verwacht wel dat Naya dit voorjaar nog drachtig zal worden, maar pas in maart.

Op die manier zouden er tegen mei kleine wolfjes op de wereld komen, tegen dan kunnen ze genoeg eten vinden in de natuur. Belgische wolvenjongen mogen pas verwacht worden als het voedselaanbod optimaal is, in het voorjaar dus, tegen mei. “Dat wil dus zeggen dat ze nu nog niet zwanger kan zijn, dat is te vroeg”, concludeert Loos.

Tenzij één van hen onvruchtbaar zou zijn, is er alle reden om aan te nemen dat ze dit voorjaar jongen zullen krijgen.

Wolvenkenner Jan Loos

De wolvenkenner is er echter wel van overtuigd dat er heel waarschijnlijk kleine wolfjes zullen komen. “We hebben op dit moment in Limburg twee gezonde wolven: een gezond mannetje en vrouwtje. Tenzij één van hen onvruchtbaar zou zijn, is er alle reden om aan te nemen dat ze dit voorjaar jongen zullen krijgen”, zegt Loos. “Beide dieren zijn in de fleur van hun leven en zijn er klaar voor. Als er niets misloopt, verwachten wij in de loop van het voorjaar jongen.”

AUDIO: Wolvenkenner Jan Loos legt uit waarom Naya nog niet drachtig is

Meest gelezen