Archieffoto

Premie van 7.500 euro voor wie bouwvallige woning sloopt en energiezuinige nieuwbouw zet

Wie in Vlaanderen een bouwvallig huis afbreekt en een energiezuinige nieuwbouw zet, krijgt daar het komende jaar een premie voor van 7.500 euro. Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) wil op die manier Vlamingen aansporen om oude, energieslurpende huizen te slopen en te vervangen.

In de 13 Vlaamse centrumsteden bestaat er al jaren een goedkoop btw-tarief voor wie sloopt en heropbouwt. Op een nieuwbouwwoning betaal je daar maar 6 procent btw in plaats van de gebruikelijke 21 procent, op voorwaarde dat je eerst je oude huis afbreekt. Vlaams minister van Energie Tommelein wou die regeling graag uitbreiden naar heel Vlaanderen, maar dat mag niet van Europa. Daarom komt Vlaanderen nu zelf met een initiatief. Op de laatste ministerraad voor de kerstvakantie keurde de Vlaamse regering de regeling goed.

"Veel woningen in Vlaanderen zijn in zeer slechte staat, " zegt Tommelein. "Verbouwen is dan vaak niet meer haalbaar en niet meer betaalbaar. Dus we slopen dan beter die huizen en bouwen ze opnieuw op. Deze premie is uiteraard nog altijd minder voordeling dan het btw-tarief in die 13 steden, maar we willen op die manier toch zoveel mogelijk mensen aansporen om een nieuwe, energiezuinige woning te bouwen."

Meer werk en meer kwaliteit

De bouwsector is tevreden met de nieuwe maatregel, omdat die meer werk oplevert voor de bouw, maar ook omdat die op termijn de kwaliteit van de huizen in Vlaanderen ten goede komt. "Teveel oude en versleten woningen worden opgelapt en eigenlijk kunstmatig in stand gehouden, terwijl die woningen beter af zijn als ze worden afgebroken en opnieuw gebouwd," zegt Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw. "Een nieuwbouwwoning is efficiënter in ruimte- en energieverbruik en dat is ook voor de eigenaars en bewoners een groot voordeel."

Het liefst van al zou de Confederatie Bouw willen dat het lagere btw-tarief van 6 procent zou gelden voor iedereen die in Vlaanderen een huis sloopt en opnieuw opbouwt: "Deze premie is een eerste stap in de goede richting, maar de ultieme doelstelling moet een lager btw-tarief zijn voor iederéén. Alleen zo kunnen we de vernieuwing van het patrimonium in Vlaanderen versnellen, aan het huidige tempo zullen we nooit de klimaatdoelstellingen halen."

Hoe werkt het precies?

  • De premie is beschikbaar voor sloopwerken tussen 1 oktober 2018 en 31 oktober 2019. Ook wie dus de afgelopen drie maanden een oude woning sloopte, kan ze aanvragen.
  • Om te slopen vraag je eerst een vergunning voor sloop en heropbouw aan bij de gemeente. Drie maanden na de effectieve sloopwerken wordt het geld op je rekening gestort.
  • Het nieuwe huis dat je op de vrijgekomen plaats bouwt, moet uiteraard voldoen aan de Vlaamse energienormen.
  • De premie geldt niet voor de inwoners van de 13 Vlaamse centrumsteden (Aalst, Antwerpen, Brugge, Genk,Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout). Zij hebben al het lagere btw-tarief voor sloop en heropbouw. 
  • Het aanvraagformulier voor de premie staat op dit moment nog niet online. Het zal in de loop van januari verschijnen op de website van het Vlaams Energieagentschap.

Meest gelezen