Videospeler inladen...

Verbod op verkoop vuurwerk? Brandpreventieadviseur: "Ik hoop dat daar dringend over nagedacht wordt"

Elk jaar ontstaat er wel ergens brand door vuurwerk of lopen mensen brandwonden op. De preventieadviseur van de brandweer in Leuven Tim Renders doet daarom een oproep om geen vuurwerk te kopen. Een veilige manier om vuurwerk af te steken, bestaat volgens hem niet. Hij vindt het hoog tijd dat de overheid de verkoop van vuurwerk aan particulieren in vraag durft te stellen. 

Wie de overgang van oud naar nieuw met een knal wil vieren, doet dat beter niet thuis in de achtertuin. Zelf vuurwerk afsteken is nooit veilig, zegt de brandweer. "Het vuurwerk is een kleine explosie en dat kan een brand veroorzaken", klinkt het.  "Het kan leiden tot brandwonden, oogletsels of zelfs amputaties van vingers."

Het vuurwerk is een kleine explosie en dat kan een brand veroorzaken

Tim Renders, Brandveiligheidsadviseur

De federale overheidsdienst Economie heeft op haar website tips staan, maar vraag is of mensen die lezen en naleven tijdens de feestnacht. "Bijvoorbeeld gebruik een veiligheidsbril, zorg dat u nuchter bent. Ik zie die zaken niet gebeuren tijdens oud en nieuw", zegt de brandpreventieadviseur. "Ons advies is duidelijk: koop en gebruik het niet."

Als het thuis niet veilig is om vuurwerk af te steken, moet dan de verkoop aan particulieren worden verboden, het is iets waar de overheid ernstig moet over nadenken vindt de brandpreventieadviseur. "Op zich hoop ik dat het debat terug wordt opengesteld", zegt hij. "Ik hoop dat de FOD Economie en de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) daar over nadenkt."

Peeters wil overleg, VVSG wil geen verbod

De bevoegde minister Kris Peeters (CD&V) zegt dat hij open staat voor overleg. Tegelijk beklemtoont hij dat het vuurwerk en de handelaars bij ons streng gecontroleerd worden.

Denk vooral aan geluidsarm vuurwerk

Nathalie Debast, VVSG

De VVSG is alvast geen voorstander van een algemeen verbod van vuurwerk. Al onderschrijven ze wel de bezorgdheden van de brandpreventieadviseur. "We vragen dat mensen zoveel mogelijk genieten van professioneel vuurwerk, omdat daar minder risico's mee gepaard gaan", zegt Nathalie Debast van de VVSG aan VRT NWS. "Als ze het dan toch nodig vinden om het zelf te doen: doe het veilig en denk vooral aan geluidsarm vuurwerk, want dat is beter voor de dieren."

De VVSG is overigens wel gewonnen voor een verbod op wensballonnen. "Wensballonnen zijn gevaarlijk. Je weet waar je ze oplaat en weet niet waar ze zullen landen", klinkt het. "Als ze landen op iets wat brandbaar is, is er een heel groot risico op brand."

Meest gelezen