Video player inladen ...

Britse actrice June Whitfield - bekend van "Absolutely Fabulous" - overleden

In Groot-Brittannië is actrice June Whitfield overleden. Dat meldt de Britse openbare omroep BBC. Whitfield was 93 jaar en werkte decennialang voor de Britse radio en televisie.

June Rosemary Whitfield werd geboren op 11 november 1925 in Londen. Haar vader werkte in de telefonie en haar moeder speelde amateurtoneel. In 1944 stond June Whitfield voor het eerst op de planken. Later zou ze ook voor radio en televisie gaan werken.

Whitfield wordt geprezen voor haar komisch talent en haar gevoel voor timing. Ze werkte samen met bekende komieken als Ronnie Barker, Benny Hill, Bob Monkhouse en Tommy Cooper.

Echt bekend werd ze in de jaren 90 door haar rol in de cultserie "Absolutely Fabulous", waarin ze de ietwat wereldvreemde moeder van hoofdpersonage Edina speelde. Aanvankelijk zou ze maar in één aflevering meespelen, maar haar rol sloeg zo aan dat ze een van de populairste figuren uit de serie werd.

Ondanks haar succes heeft June Whitfield nooit een hoofdrol gespeeld, naar eigen zeggen omdat ze niet genoeg zelfvertrouwen had.

De carrière van June Whitfield overspant meer dan 65 jaar, een overzicht.

June Whitfield in "Absolutely Fabulous"