Video player inladen ...

Britten schakelen versnelling hoger om transmigranten tegen te houden

De Britse minister van Migratie, Caroline Nokes, zegt dat de inspanningen om transmigranten in bootjes tegen te houden, beter gecoördineerd en verhoogd zullen worden. Vandaag was ze op bezoek in Dover, als antwoord op de mini- migrantencrisis waar de Britten mee kampen. Van meer patrouilles is ze evenwel niet noodzakelijk voorstander.  

Groot-Brittannië kampt plots met een kleine migrantencrisis, nu een nieuwe oversteekroute populair geworden is bij transmigranten. Sinds begin november hebben volgens officiële cijfers al minstens 221 migranten de oversteek van Frankrijk naar de Engelse zuidkust gewaagd over zee, gemiddeld ongeveer 4 per dag. De laatste dagen was er een nieuwe opstoot, waardoor de minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid vervroegd uit vakantie zal terugkeren. De Britten dringen ook aan op verdere samenwerking met Frankrijk om de instroom te stoppen. 

Vandaag heeft de minister voor Migratie, Caroline Nokes, een bezoek aan Dover gebracht. Daar zijn vrijdagmorgen in de vroege uurtjes nog 12 mensen opgepakt. In de Britse pers is er sprake van een "major incident" en plots ook van een "crisis". 

"We bekijken nu constant of we moeten bijsturen, en eventueel meer patrouilles moeten inzetten om migranten te onderscheppen", vertelde Nokes. Toch is ze niet per se voorstander van veel meer patrouilles, omdat ze vreest dat dit een aanzuigeffect zou kunnen hebben. 

De Britten blijven intussen niet bij de pakken zitten: de minister van Binnenlandse Zaken zal dagelijks gebrieft worden over de ontwikkelingen, en er komt extra personeel om een rechtstreekse lijn te verzekeren, alle informatie te bundelen en zeker te zijn dat die snel naar de juiste diensten doorstromen. 

We willen niet per se meer patrouilles, omdat dit een aanzuigeffect kan hebben

Nokes wil vooral inzetten op nog beter overleg met de Fransen, op hoog niveau. Politie en speurders moeten nauw gaan samenwerken. "En als er mensen worden onderschept op zee, kunnen we de Fransen helpen bij hun aanpak, waar dat kan." Nokes hoopt dat migranten die worden onderschept, meteen kunnen worden teruggestuurd naar het Franse vasteland. 

Nokes hamerde vooral op preventie, vanuit Frankrijk dus. Ook al omdat de oversteek gevaarlijk is: het Kanaal is heel druk bevaren, het water is momenteel koud en de zee kan er best onstuimig zijn. "Het gaat hier om mensenlevens."  

Bekijk het verslag uit Het Journaal:

Video player inladen ...