2016 FilmMagic

Gebruikt Grover nu heel grove taal of zijn het onze hersenen?

“Het internet” lijkt z’n nieuwe Yanny of Laurel-discussie te hebben. Dit keer gaat het om een vermeende uitspraak van Sesamstraatfiguur Grover. Die lijkt voor sommigen heel grove taal te gebruiken, maar dat hangt er maar van af hoe je luistert.

Het was een vader die eerder deze week de kat de bel aanbond op de sociale nieuwswebsite Reddit. “Misschien heb ik het volgende Yanny or Laurel-geluidsfragment gevonden dankzij mijn dochters obsessie met Elmo”, schreef Reddit-gebruiker Schrodert.

Terwijl hij met zijn dochter naar de Amerikaanse Sesamstraat zat te kijken, was hij plots verbaasd toen hij Grover, het bekende blauwe figuurtje, iets hoorde zeggen wat hij niet in een kinderprogramma verwachtte.

Schrodert nodigt iedereen op het forum aan om zelf eens te luisteren naar het bewuste fragmentje. “Luister eens terwijl je denkt dat Grover “Yes, yes, that’s a f*cking excellent idea” zegt. Luister dan nog eens opnieuw, wetende dat hij eigenlijk “Yes, yes, that sounds like an excellent idea” zegt. Ik hoor het ene of het andere, op basis van wat ik denk”, besluit de Reddit-gebruiker. Wie de test doet, zal merken dat dit inderdaad het geval is.

Het fragmentje is intussen viraal gegaan op sociale media en bediscussieerd door duizenden mensen. De discussie doet denken aan een internetfenomeen van eerder dit jaar: Yanny of Laurel. Daarbij ging de discussie over wat er te horen was in een krakkemikkig audiofragment.

De ene hoorde er Laurel in, de andere Yanny. Dat bleek toen te maken te hebben met de slechte geluidskwaliteit en de verschillende frequenties. Hersenen die vooral de hoge frequenties oppikken, horen "Yanny". Lage frequenties klinken dan weer als "Laurel".

In het geval van Grover zijn er geen gekke frequenties in het spel, maar is er sprake van soortgelijke auditieve illusie, afhankelijk van hoe je luistert. Het is de auditieve variant van de vaas van Rubin, waarbij je het ene moment een vaas ziet en het andere moment twee gezichten. Wat je ziet, wordt bepaald door wat je hersenen verwachten te zien. En dat is bij de Grover-illusie ook het geval, maar dan voor wat je hoort.

Meest gelezen