Videospeler inladen...

Maakt brexit een einde aan de succesvolle Britse handel in porto?

Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zal veel gevolgen hebben, ook op plaatsen waar je het niet meteen zou verwachten, in Portugal bijvoorbeeld. Daar is de portohandel al eeuwenlang in Britse handen. Het is een succesverhaal, maar de brexit kan daar een eind aan maken. 

De eerste Britten arriveerden in de Dourovallei in Portugal in de zeventiende eeuw. Zij lagen aan de basis van de handel in portwijn of porto. De familie Sandeman was Schots. Dow's was van de familie Symington, Taylor, Fladgate & Yeatman is een van de grootste handelaars.

De Britten zijn de meest enthousiaste portdrinkers. Maar de producenten vrezen bij de brexit voor een daling van de waarde van het Britse pond van 15 procent.

"Dat zou een ramp zijn", zegt Adrian Bridge van Taylor's. "We zouden alleen voort kunnen werken door de prijs te verhogen. Ik denk niet dat de Britse consument bereid is om 15 procent meer te betalen voor een glas port. Onze verkoop zou kunnen halveren."

Als dit scenario werkelijkheid wordt, zou dat ook een zware slag zijn voor de Dourovallei, het centrum van de portoproductie.

bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen