Videospeler inladen...

Minder gele hesjes op straat in Frankrijk, toch nog relletjes her en der

In Frankrijk hebben enkele duizenden gele hesjes actie gevoerd. Het was het zevende actieweekend op rij. Er waren manifestaties in onder meer Parijs, Marseille, Bordeaux, Lyon en Toulouse. Her en der waren er ook confrontaties met de politie.

Vorige week kwamen over heel Frankrijk iets meer dan 38.000 gele hesjes op straat, tegenover 66.000 een week eerder en 282.000 op de eerste zaterdag, 17 november. Voor een deel van de beweging heeft die lagere opkomst volgens waarnemers te maken met de feestdagen en zal het actievuur in januari weer oplaaien.

In Parijs kwamen vandaag een duizendtal actievoerders opdagen, in Bordeaux zo'n 2.400. Ze eisten onder meer het ontslag van president Emmanuel Macron en een verhoging van de koopkracht voor alle Fransen.

Een aantal betogers ging in Parijs ook manifesteren voor de gebouwen van enkele media. Enkele honderden gele hesjes protesteerden bij tv-zenders BFMTV en France Télévision. Ze beschuldigden de journalisten ervan dat ze "meeheulen" met de regering en gooiden projectielen naar de ordediensten. De politie vuurde traangas af en pakte enkele manifestanten op. Nadien keerde de rust weer.

Ook in Rouen en Nantes kwam het tot incidenten tussen de politie en de manifestanten. In totaal pakte de Franse politie over het hele land een twintigtal betogers op.

bekijk hier beelden van het protest in Parijs

Videospeler inladen...

Meest gelezen