Videospeler inladen...

De vulkaan Anak Krakatau is nu twee derde kleiner: hoe de tsunami ontstond

Een week geleden stortte in Indonesië de Anak Krakatau-vulkaan in, met onder meer een tsunami tot gevolg. Nu blijkt hoe immens het natuurgeweld was. Volgens de BBC is de vulkaan meer dan een kopje kleiner, en zou ze twee derde van haar hoogte en volume verloren hebben. 

Het vulkaaneilandje van Anak Krakatau - kind van de Krakatau - ligt in de Straat van Sunda, tussen de eilanden Sumatra en Java in. Toen een deel van de kraterwand instortte, veroorzaakte dat een tsunami van 5 meter hoog, die vooral op de westkust van Java veel slachtoffers maakte. De omvang van die tsunami liet het al vermoeden: de instorting moet spectaculair geweest zijn. 

Onderzoekers hebben aan de hand van satellietbeelden berekend welke hoeveelheden as en puin in de zee zijn geschoven. De vulkaan zou meer dan twee derde in hoogte en volume hebben verloren. Mogelijk is de hele verloren gegane massa in één keer in de zee geschoven. (lees door onder de tweet)

We verwachten een verdere escalatie

Volgens onderzoekers was de vulkaan voor de instorting 338 meter hoog, en nu nog amper 110 meter. Wat het volume betreft, zou een massa van 150 tot 170 miljoen kubieke meter verdwenen zijn. Nu blijft er ongeveer 40 tot 70 miljoen kubieke meter over (zie ook de tweet onderaan). Het blijft bij schattingen: voor meer details zouden onderzoekers eigenlijk ter plaatse moeten kunnen gaan, maar dat is voorlopig onmogelijk omdat de Anak Krakatau actief bijft. 

De vulkaan rommelt al sinds juni, en was bij momenten al echt actief vooraleer de tsunami plaatsvond. Eergisteren werd de alarmfase nog naar het op een na hoogste niveau gebracht. "We verwachten een verdere escalatie", zegt Antonius Ratdomopurbo van het Agentschap Geologie.  

Anak Krakatau ontstond als vulkaaneiland in 1927 en is sindsdien almaar gegroeid. De Krakatau zelf bestond al langer als vulkaan, en veroorzaakte in 1883 een gigantische uitbarsting. Er kwamen toen naar schatting zeker 36.000 mensen om het leven.  

Meest gelezen