Rookstopmedicatie wordt binnenkort beter terugbetaald

Rookstopmedicatie wordt vanaf 1 februari beter terugbetaald. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) beslist. Tot nog toe moesten rokers die wilden stoppen, de pillen voor de eerste twee weken van hun ontwenningskuur zelf betalen. Dat kostte 49,95 euro en werd niet terugbetaald. Pas als de kandidaat-stoppers volhielden, kregen ze hun vervolgbehandeling terugbetaald. Vanaf 1 februari zullen ook de pillen voor de eerste twee weken terugbetaald worden. 

"Die kleine 50 euro voor dat starterspakket bleek voor veel mensen een te hoge financiële drempel en daarom gaan wij vanaf 1 februari 2019 ook dat gedeeltelijk terugbetalen," zegt Minister van Volksgezondheid Maggie De Block. "De meeste mensen zullen nog maar 14,8 euro uit eigen zak moeten betalen. Mensen met een voorkeursregeling die genieten van een speciaal sociaal tarief, zelfs maar 9,80 euro."

"Zoals de andere terugbetalingen, moet dat ook door een arts of een officiële begeleider aangevraagd worden en dan wordt dat meteen bij de apotheker verrekend," volgens De Block. 

Hoe meer pogingen, hoe meer kans

"Wie wil stoppen met roken, heeft daar gemiddeld 5 à 7 pogingen voor nodig," zegt De Block. "Het is wetenschappelijk bewezen dat de kans om definitief van het roken af te geraken, toeneemt met elke serieuze poging die de roker onderneemt om te stoppen. Vroeger werd maar één poging terugbetaald. Sinds 2015 hebben wij dat uitgebreid naar twee behandelingen en nu komt daar nog bij dat ook de starterskit terugbetaald wordt." 

In 2017 kregen 14.761 mensen rookstopmedicatie voorgeschreven. In 2016 waren dit er 20.051.

Elke vermeden kanker is winst

"We zien dat als er een goede begeleiding is door een tabacoloog of een huisarts en als de medicatie stipt genomen wordt, dat er een heel grote slaagkans om te stoppen is," zegt De Block. "We weten ook dat mensen die kankers ontwikkelen ten gevolge van roken of hart-en vaatziekten enorm veel kosten aan de volksgezondheid. Dus als de rookstopmedicatie ervoor zorgt dat rokers stoppen, dan is die medicatie direct terugverdiend."  

In januari 2019 zal het Riziv de apothekers en andere zorgverleners gedetailleerd informeren over de nieuwe terugbetalingsvoorwaarden zodat zij mensen duidelijke en correcte uitleg kunnen geven.

"Er zijn stappen vooruit gezet, maar er is zeker nog werk aan de winkel"

De Stichting tegen Kanker is tevreden met de beslissing van de minister maar stelt ook dat er nog meer kan gedaan worden om rokers aan te moedigen om te stoppen met roken.

"Wat beter zou kunnen - specifiek in het kader van de begeleiding bij het stoppen met roken - is bijvoorbeeld de nicotinevervangers opnemen in het terugbetalingscircuit", zegt Suzanne Gabriëls van de Stichting tegen Kanker. "In Frankrijk is nu al bijvoorbeeld het geval."

Meest gelezen