Avalon.red. All rights reserved.

Vanaf 1 januari mogen etensresten van vlees en vis bij het gft

Etensresten van vlees en vis zal je vanaf 1 januari 2019 in je groene bak of -zak voor groenten, fruit en tuinafval (gft) mogen kieperen. Dat is nieuw. Tot hiertoe mochten resten van gekookt eten niet bij het gft-afval. Voor het milieu is de nieuwe regel een goede zaak want meer composteerbare groenten, fruit en tuinafval, betekent minder restafval dat moet opgestookt worden. Maar in Vlaanderen zijn er nog 107 steden en gemeenten waar gft niet gescheiden opgehaald wordt. Daar verandert de nieuwe regelgeving niks. Een overzicht van wat bij het gft mag, en wat niet. 

Ongeveer alle keukenafval mag voortaan in de gft-zak of -bak, behalve mossel- en oesterschelpen, theezakjes en koffiepads omdat daar plastic in zit.  Dit is de volledige lijst: 

Wat mag er WEL bij het gft-afval
 

 • Schillen en resten van fruit, groenten en aardappelen
 • Nieuw: dierlijk en plantaardig keukenafval en etensresten
 • Broodresten
 • Koffiedik, papieren koffiefilter
 • Papier van keukenrol
 • Noten, pitten
 • Nieuw: vlees- en visresten, schaaldierresten (uitgezonderd schelpen zoals mosselschelpen, oesterschelpen…)
 • Nieuw: vaste zuivelproducten
 • Nieuw: eieren, eierschalen
 • Fijn tuin- en snoeiafval (bladeren, gras, onkruid, haagscheersel)
 • Kamer- en tuinplanten (inclusief potgrond)
 • Schaafkrullen en zaagmeel van onbehandeld hout
 • Nieuw: mest van kleine huisdieren

Wat mag NIET bij het gft-afval

 • Vloeistoffen (bv. soep, melk, koffie,…)
 • Sauzen, vet en oliën (uitgezonderd gerechten waar een klein aandeel saus in zit)
 • Nieuw: theezakjes en koffiepads
 • Behandeld hout (met verf, vernis, impregneermiddel)
 • Beenderen en dierlijk (slacht)afval
 • Dierenkrengen
 • Schelpen van mosselen, oesters, …
 • Kattenbakvulling en vogelkooizand
 • Mest van grote huisdieren of in grote hoeveelheden
 • Stof uit de stofzuiger
 • Wegwerpluiers en ander hygiëne-afval
 • Aarde en zand
 • Kurk
 • Asresten, houtskool
 • Plastiek, glas, metalen
 • Grof ongesnipperd snoeihout, dikke takken

Andere regio, andere regels

Het idee om gft gescheiden op te halen, is een goede zaak om de afvalberg te verkleinen. Meer groenten, fruit en tuinafval betekent immers minder te verbranden restafval, wat een besparing inhoudt op de afvalfactuur, zowel voor de gemeenten als voor de burgers. Het keukenafval wordt gerecycleerd tot compost.

De huisvuilophaling is in Vlaanderen in handen van gemeenten of intercommunales. De nieuwe gft-regel geldt voor heel Vlaanderen en is een gevolg van de VLAREMA-wet. Die is op zijn beurt een toepassing van wat Europa oplegt. Huisvuil is een regionale materie. Dus in Brussel en Wallonië wordt dat anders geregeld dat in Vlaanderen.

Vlaanderen:  De Vlaming kan zijn gft kwijt in een groene gft-bak of zak.  Tenminste als gft gescheiden opgehaald wordt. In Vlaanderen zijn er maar liefst 107 steden en gemeenten waar gft nog NIET gescheiden opgehaald wordt. Daar verandert de nieuwe wet dus niks en mogen inwoners hun gft nog altijd bij het restafval gooien. Dat is onder andere het geval in (delen van) steden als Mechelen, Lier, Brugge, Oostende, Kortrijk, Roeselare, Oudenaarde, Knokke-Heist, Blankenberge, Diest, Harelbeke...

Brussel: Tot voor kort mocht in heel Brussel alles nog in één zak.  Maar de stad is gestart met de aparte inzameling van voedings- en tuinafval. Voor voedingsafval krijgen Brusselaars een oranje zak of container, en voor hun groenafval een groene zak. De vlees- en visresten die in Vlaanderen vanaf 1 januari in de groene gft-bak mogen, moeten in Brussel dus in de oranje zak of bak. Meer info vind je op de website van Net Brussel.

Wallonië: In Wallonië verschilt de situatie van gemeente tot gemeente. In 162 gemeenten (van de 262) wordt gft al ingezameld zoals dat vanaf 1 januari 2019 in Vlaanderen zal gebeuren. in de andere gemeenten blijft gft opgehaald worden in de zak met restafval.

Belangrijk om weten is dat het hier specifiek gaat over de gft-ophaling. Voor wie thuis composteert in bakken of vaten, is het niet aan te raden om etensresten van vlees of vis toe te voegen.  Die zijn moeilijk te verwerken en kunnen ongedierte aantrekken.

Meest gelezen