Vooraanstaande wiskundige Jean Bourgain overleden

De vooraanstaande Belgische wiskundige Jean baron Bourgain is overleden in het Imeldaziekenhuis in Bonheiden. Dat heeft zijn familie gemeld aan het persagentschap Belga.

Bourgain is geboren op 28 februari 1954 in Oostende en werd een wereldautoriteit in zijn discipline. Hij was onder meer professor aan de VUB, de universiteit van Illinois en het Institut des hautes études scientifiques in Bures-sur-Yvette, bij Parijs. Sinds 1994 was hij een van de acht vaste leden van de hoog aangeschreven School of Mathematics van het Institute for Advanced Study in Princeton, in de Verenigde Staten.

De voorbije decennia heeft hij op verschillende deelgebieden van de wiskunde zijn stempel gedrukt: onder meer de meetkunde van Banachruimten, harmonische analyse, analytische getaltheorie, combinatoriek, ergodische theorie, niet-lineaire partiële differentiaalvergelijkingen.

Bourgain behaalde enkele belangrijke internationale wiskundige prijzen, zoals de Breakthrough Prize in Mathematics 2016. In 2015 kreeg hij de adelijke titel van baron. Jean Bourgain werd 64 jaar.

Uit ons videoarchief: In 1986 is Jean Bourgain een van de laureaten van het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek. Wetenschapsjournalist Wim Offeciers interviewde hem toen voor het BRT-programma “Labyrint”. Ze hadden het onder meer over het verband tussen wiskunde en schaken. Bekijk het volledige gesprek hieronder.

Video player inladen...

Meest gelezen