Weet u wat een "laadpaalklever" is?

"Laadpaalklever". Dat woord is gekozen tot woord van het jaar door de leden van het Genootschap Onze Taal, een vereniging voor taalliefhebbers. Een laadpaalklever is een bezitter van een elektrische wagen die onnodig lang een plek bij een laadpaal bezet houdt. Iemand die blijft plakken dus.

Met bijna een derde van de stemmen hebben de leden van Onze Taal laadpaalklever gekozen tot het Onze Taal-woord van 2018. De jury van Onze Taal nomineerde laadpaalklever als een van de tien kandidaten omdat het op fraaie wijze iets vertelt over het voorbije jaar.

"Het woord verwijst niet alleen naar een opkomend fenomeen  als de elektrische auto, maar het laat ook op welluidende en humoristische manier zien hoe mensen zo’n innovatie gebruiken om er een extra voordeeltje uit te halen: een gegarandeerde parkeerplek", klinkt het.

Laadpaalklever haalde het van "blokkeer-Friezen" (groep mensen die in Friesland een snelwegblokkade opzette om anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen te houden) en "vliegschaamte" (schaamte die iemand ervaart bij het maken van een vliegreis terwijl er minder milieubelastende alternatieven zijn om zich te verplaatsen).

Eerder deze maand werd in Vlaanderen "Moordstrookje" gekozen tot woord van het jaar, in de jaarlijkse verkiezing georganiseerd door woordenboekuitgeverij Van Dale. Een moordstrookje is een niet-verhoogd fietspad dat niet afgescheiden is van de rijweg. 

Meest gelezen