Videospeler inladen...

Wim De Vilder was bij piramides tijdens aanslag: "Dit is een slag voor het Egyptische toerisme"

Journaalanker Wim De Vilder was gisteravond bij de piramides van Gizeh toen enkele kilometers verderop een aanslag werd gepleegd op een bus met Aziatische toeristen. Daarbij vielen vier doden en twaalf gewonden. De Vilder vreest dat dit een ommekeer zal betekenen voor het toerisme in Egypte. “Dit is erg voor de dodelijke slachtoffers en hun nabestaanden, maar ook voor de Egyptenaren die van het toerisme moeten leven.”

“Gisteravond was ik in Gizeh, op het moment van de aanslag. Maar ik moet zeggen: ik heb de aanslag niet gehoord, want Gizeh is vrij groot”, vertelt De Vilder in “De ochtend” op Radio 1. “De aanslag is gebeurd op een paar kilometers afstand van de piramides, terwijl ik er vlak bij was op dat moment.”

De Vilder is op dit moment op reis in Egypte en wilde gisteravond, net als de Vietnamese toeristen die het slachtoffer werden van de aanslag, naar de klank- en lichtshow op de piramides gaan. “Maar uiteindelijk hebben we ervan afgezien omdat het vrij fris is in Cairo op dit ogenblik en wij niet de hele avond in de kou wilden zitten.”

Zelf heeft De Vilder niets gehoord of gezien van de aanslag en in het hotel waar hij verblijft, merkte hij er ook weinig van. “Er was hier gisteravond een trouwfeest bezig; dat is niet stilgelegd. "

"Je merkt wel dat de mensen in het hotel nu supervriendelijk zijn, want zij zijn ook slachtoffer van wat hier gebeurd is. Na zo’n aanslag merken zij meteen dat het aantal toeristen enorm achteruitgaat. Dit is voor hen een economische klap.”

Je merkt wel dat de mensen in het hotel nu supervriendelijk zijn, want zij zijn ook slachtoffer van wat hier gebeurd is.

Het journaalanker merkt op dat het aantal aanslagen op toeristen in Egypte de laatste jaren fel was afgenomen. “De Egyptische regering doet er ook alles aan om aanslagen te vermijden. Zo zie je overal dat er stevige veiligheidsmaatregelen zijn.”

“De aanslagen van de afgelopen jaren waren vooral tegen christelijke kerken gericht en minder tegen toeristen. Ik denk dat deze aanslag een ommekeer zal betekenen en een slag zal zijn voor het toerisme, zeker vanuit Azië, waar steeds meer mensen vandaan kwamen om Egypte te ontdekken. Die markt zal nu wel opdrogen. Dat is erg voor de dodelijke slachtoffers en hun nabestaanden, maar ook voor de Egyptenaren die van het toerisme moeten leven”, besluit De Vilder.

Beluister het gesprek met Wim De Vilder uit "De ochtend" op Radio 1:

(Lees verder onder de video.)

Videospeler inladen...

Touroperators annuleren excursies

Zeker in de kerstvakantie is Egypte een populaire bestemming voor toeristen. Die verblijven meestal niet in Caïro of Gizeh maar willen er soms wel op bezoek gaan. Reisorganisaties Thomas Cook en TUI annuleren voorlopig alle uitstappen naar de Egyptische hoofdstad en naar de beroemde piramides.

De twee grote touroperators hebben geen Belgische klanten in Caïro zelf. Er verblijven wel meer dan 1.000 Belgen in de badsteden aan de Rode Zee. "Er zijn mensen die interesse hebben in cultuur en een excursie reserveren richting Caïro. Maar uit veiligheidsoverwegingen, zolang we geen duidelijke kijk hebben op de situatie, gaan we die excursies niet laten plaatsvinden", zegt Leen Segers van Thomas Cook Belgium.

Meest gelezen