"Brexit wordt 50-50 als parlement deal verwerpt die May binnenhaalde"

Volgens Liam Fox, de Britse minister van Internationale Handel - en een prominent voorstander van een brexit - is er 50 procent kans dat het Verenigd Koninkrijk alsnog bij de Europese Unie blijft als het parlement volgende maand tegen premier Mays onderhandelde deal zou stemmen.  Intussen richt Europees Commissievoorzitter Juncker zich tot het Britse volk. 

Liam Fox deed zijn uitspraken in the Sunday Times. Hij hoopt daarmee wat druk te zetten op de parlementsleden, die er normaal gezien in januari over zullen stemmen. Het is immers hoogst onzeker dat het Lagerhuis Mays deal met Europa aanvaardt. Op 29 maart is de brexit in principe sowieso een feit, met of zonder deal. Als er geen deal is, wordt het een harde brexit, maar sommigen houden nog altijd rekening met een scenario waarbij de brexit er uiteindelijk toch niet komt. 

Fox wil met zijn uitspraken inspelen op de gevoelens van de brexiteers in zijn land. Volgens hem is er maar één manier om zeker te zijn van een uitstap uit de EU: als het parlement Mays deal aanvaardt. "Dan zijn we 100 procent zeker". Als het parlement het akkoord verwerpt, "dan zou dat de vertrouwensband tussen het volk en het parlement ernstige schade toebrengen", voegt hij eraan toe.

En in dat geval is de kans op een uitstap uit de EU niet veel meer dan 50-50, zei hij. Met andere woorden, een brexit zou dan helemaal op losse schroeven komen te staan. Fox is al maanden in de weer om de toekomstige handelsrelaties te onderhanden na de brexit. 

Juncker: "Zeg nu eens wat jullie willen"

Net vandaag wendt Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zich tot de Britten. In Welt am Sonntag vraagt hij hen om zich te vermannen en eindelijk eens klare wijn te schenken. "Herpak u en zeg ons wat u eigenlijk wilt. Onze voorstellen liggen al een maand op tafel", wordt Juncker geciteerd. 

Juncker haalde ook uit naar zij die Europa ervan beschuldigen een verborgen agenda te hebben om de brexit te laten mislukken. "Er zijn er die insinueren dat we met alle mogelijke middelen Groot-Brittanië erbij willen houden. Maar dat is niet onze bedoeling. Wij willen gewoon de toekomst van onze relatie duidelijk schetsen, en we respecteren het resultaat van het referendum. (...) Ik heb de indruk dat veel Britse parlementsleden zowel de EU als Theresa May wantrouwen." 

Meest gelezen