Brussels Gewest weert vanaf 1 januari 2019 ook meest vervuilende benzinewagens

Brussel is sinds begin 2018 een lage-emissiezone (LEZ), waar de oudste dieselwagens niet meer in mogen. De regels worden vanaf overmorgen aangescherpt, voor zowel diesel- als benzinewagens.

Het voorbije jaar mochten dieselwagens zonder euronorm of met euronorm 1 het Brussels gewest al niet meer in. Vanaf overmorgen geldt er ook een verbod voor dieselwagens met euronorm 2.  In de praktijk zijn dat auto's die al rondrijden van voor 2001. En ook benzinewagens zonder euronorm of  met euronorm 1 zullen vanaf 1 januari 2019 geweerd worden.  Dat zijn auto's die nog voor 1997 in het verkeer zijn gebracht.

Boetes

Wie het Brussels gewest toch binnen rijdt met zo'n oude wagen, krijgt eerst een waarschuwing en daarna een boete, van 350 euro. Mensen kunnen wel, maximaal acht keer per jaar, een dagpas kopen van 35 euro.  In 2018 is er beboet sinds de maand oktober, en in die ene maand zijn 228 boetes uitgeschreven. (Meer recente cijfers zijn nog niet voorhanden.) In 2019 zal er beboet worden vanaf de maand april. Er is dus een gedoogperiode van drie maanden voor nieuwe overtreders. Maar recidivisten zullen meteen moeten betalen.

De controle gebeurt via camera's. Er staan er op dit moment zowat 180, verspreid over het hele gewest. Volgens de Brusselse autoriteiten is er van het Brusselse wagenpark een totaal van 19.000 auto's dat nu niet meer mag rondrijden. Elke dag komen er vele tienduizenden pendelaars uit Vlaanderen en Wallonië naar Brussel. Zij zullen zich uiteraard ook aan de strengere regels moeten houden. Wie wil weten hoe het zit met zijn of haar auto, vindt hier meer info.

Meest gelezen